UKUSI DETINJSTVA: OBLANDE SA KARAMEL FILOM PO STAROM DOBROM RECEPTU!

Danas je retkost da vas neko posluži slatkim romboidom. Ako se tako nešto dogodi ne samo da se setimo naših baka, već i proveravamo jesu li dobro pripremljeni mereći ukus aršinom naučenim od naših baka.

Oblande moraju da odstoje i 5-6 sati da bi se fil stopio sa oblandama i da bismo mogli da isečemo lepe i ukusne kvadrate (bake su najviše volele oblik romboida i kad god bi sekli neki kolač smatrale su da u tom obliku najlepše izgledaju).

SASTOJCI:

1 pakovanje većih oblandi

1 l mleka

1 kg šećera

250 g margarina

1-2 kesice vanil šećera

po želji seckani orasi i suvo grožđe

PRIPREMA:

Mleko i šećer stavimo na šporet da se zajedno kuvaju. Malo promešamo i kuvamo na tihoj vatri. Karamel fil se kuva dugo uz često mešanje da ne bi zagoreo (najmanje sat vremena).

Kad se usled dugog kuvanja napravi gušća masa boje zlatasto-braon dodamo vanil šećer i margarin i kuvamo uz mešanje dok se maragarin ne rastopi.

Oblande filujemo koru po koru vrućim filom. Ravna kora oblande je donja i filom premazujemo neravnu površinu oblande.

Kad stavljamo sledeću koru oblande treba je dobro pritiskati dlanovima po celoj površini i tek tada nastaviti sa filovanjem.

Preko filovane oblande stavimo lanenu krpu i nešto teško (mogu i knjige, pakovanja pirinča…) kako se oblande ne bi razdvojile.

Napomena: Ako vam se čini da je fil previše redak (niste ga dovoljno ukuvali) možete dodati kašičicu u vodi umešanog brašna i sipati postepeno, uz neprekidno mešanje u fil. Na taj način fil će biti gušći a neće promeniti ukus.

Karamel oblande možemo napraviti i tako što ćemo u gotov fil umešati 100-150 g sitno seckanih oraha i 50-100 g suvog grožđa.

Izvor: secanja.com