ŽENA MU JE UMRLA SA SINOM U NARUČJU ŽIVOT TOMISLAVA SARIĆA JE NAJTUŽNIJA PRIČA O BORBI, LJUBAVI I SMRTI

Tomislav Sarić iz Gole Glave, udaljene 20 kilometara od Valjeva, kasno je postao otac, a rano udovac. Pre pola godine je sahranio suprugu Radmilu (50), koja je u svojoj 48. godini ostala u drugom stanju, kada joj je već bio dijagnostikovan karcinom dojke.

– Govorila je da je sebi već rodila troje danas već odrasle dece u prvom braku, da želi da meni rodi dete da ima ko da me gleda i da mi slavu slavi. Jednostavno, borili smo se zajedno i o bolesti nismo mislili. Srećko se rodio 11. oktobra 2016, sa 2.270 grama, ali je dobro napredovao.

Rada se nakon porođaja osećala dobro, bila je srećna. Ali krila je da su se vratili bolovi, dokle god je mogla da trpi. Prvi odlazak kod lekara posle porođaja pokazao je veoma loše rezultate i bilo je neophodno da se odmah počne sa terapijom.

Već tada sam prestao da radim na zemlji, da bih mogao da brinem i o njoj i o bebi. Svakog dana, sa detetom u naručju, odlazili smo na onkologiju. Prodao sam stoku, kupio lekove i injekcije iz Rusije, ali efekta nije bilo i pored sve te terapije koju je primila.

Sama je, da bi mi olakšala, tražila da ode u bolnicu, svesna da neće dugo izdržati. Govorila je da će biti šta biti mora, da gledam dete – kroz suze priča Tomislav.

*Srećko i Tomislav / FOTO: P. VUJANAC / RAS SRBIJA

Posle tri meseca u bolnici, Radmila je sama od supruga tražila da je dovede kući. Iz polukome se probudila poslednjeg jutra svog života i praktično sa detetom u zagrljaju preminula 10. aprila. Od toga dana, na Tomislavu je svaki kućevni posao, od spremanja hrane, preko čuvanja i igre sa detetom, do pranja i čišćenja.

– Ni u šumu ne mogu da odem da isečem drva da ih pripremim za nas, kamoli da ih prodam. Krenem sa detetom u njivu da radim, on uzme motiku, plašim se da se ne povredi, pa odustanem od posla.

Sa ocem ne mogu da ga ostavim, jer on slabo vidi i teško se kreće, ni sebe ne može da sačuva. Selo je pusto, nema ko da ga pričuva. Pogotovo sad moram da budem stalno uz Srećka, jer je preponsku kilu operisao 9. oktobra – priča Tomislav.

Nije mu teško to što je, kako kaže, „i otac i majka i domaćica i dadilja“. Teško mu je što ne može da bude domaćin kao što je bio. Pre ženidbe podigao je kuću na sprat, obrađivao četiri hektara zemlje, radio sa drvima i gajio šest krava. Da bi lečio pokojnu suprugu, svu stoku, poljoprivredne mašine i automobil je prodao.

Jedini prihod sada je Srećkov dečji dodatak od 3.560 dinara. S druge strane, nad glavom mu visi dug za struju od 45.000 dinara i stalna pretnja da će ostati u mraku, kao i dug gradskoj direkciji za robne rezerve za 600 kilograma mesa, jer je grlo koje je dobio na čuvanje morao da proda kako bi platio lekove i odvoženje Radmile na terapiju.

 *FOTO: P. VUJANAC / RAS SRBIJA

– U Centru za socijalni rad su mi rekli da socijalnu pomoć mogu da dobijem ako ostavim oca i odem da budem podstanar, jer poljoprivredno gazdinstvo nema pravo na socijalnu pomoć. Kako da ostavim oca, zbog čega?

U obdaništu su mi rekli da sam zakasnio za Srećkov upis, a to je bilo u vreme dok je Rada bila na samrti. Sve što mi treba jeste godinu dana pomoći, dok dete ne krene u obdanište.

Neće biti teško ni da čistim, spremam, perem na ruke (nemaju kupatilo). Samo da me ne jure kao da sam zločinac, a ne samohrani otac koji sada zbog deteta ne može na njivu – žali se Sarić.

Mamina slika i očeve suze

Sa Srećkom u naručju Tomislav nas ispraća do kapije, na kojoj je Radmilina plakata. Dete upire prstom, prvi put izgovara reč „mama“, Tomislav plače.

Radmila je herojski izdržala trudnoću sa najtežom bolesti, iako su joj lekari i u Beogradu i u Valjevu predlagali da je prekine kako bi na vreme počela sa sopstvenom terapijom. Nije poslušala ni njih, a ni supruga.

 *Radmila Sarić / FOTO: P. VUJANAC / RAS SRBIJA

Tomislav tek treba i da zvrši i nasledno rešenje pokojne supruge.

Za to će mu trebati 3.700 dinara, taman koliko primi dečji dodatak od koga uzima hranu i kozmetiku za dete.

Izvor: blic.rs / Predrag Vujanac