ČISTI BUBREGE, LEČI DIJABETES, SPREČAVA RAK DOJKE: OVO JE NAJBOLJA ŽITARICA ZA LJUDSKI ORGANIZAM!


Foto: Shutterstock

Jednostavno, za sve je dobra, pozitivno utiče na rad većine organa u ljudskom telu, a i leči pregršt bolesti i oboljenja. Probajte, neće Vas puno koštati.

Proso je zapravo veoma staro seme koje svoje poreklo vuče iz predela sa suvom klimom, odnosno iz Afrike i severne Kine, piše Cajeviza.com. Jedno od najstarijih arheoloških nalazišta gde je bio proso je jedna posuda sa rezancima od prosa, koja je stara 4000 godina, a pronađena je u Kini.

Proso je vrsta žitarice koja je okruglasta, veoma sitna i ponegde malo spljoštena. Žuto-bele boje je i ima slatkast ukus. Zrno prosa je obavijeno ljuskom, koja mora da se odstrani pre konzumiranja.

Šta sve sadrži proso u sebi

Jedna je od retkih žitarica koja u sebi ne sadrži gluten, što je od velikog značaja, jer mnogo ljudi ima alergiju na gluten, a dobro je poznata i činjenica da gluten utiče i na gojenje i gojaznost uopšteno.

Sadrži mnogo vitamina i minerala kao što su kalcijum, kalijum, jod, magnezijum, vitamine A, E i B ali sadrži i gvožđe i vlakna. Izrazito je alkalna (bazna) žitarica, a znamo da se virusi, bakterije i ostala zla koja prate njih teško stvaraju u alkalizovanim, odnosno baznim organizmima. Žitarica proso se veoma brzo vari i veoma dobro ga usvaja ljudski organizam. Od njega se uglavnom, ali ne stalno, prave kaše raznog tipa.

Žitarica proso kao lek

Proso je vrsta namirnice koja se može koristiti u slanim jelima, ali i u dezertima. U zavisnosti kako se sprema, može biti mekano, ali i hrskavo. Ova žitarica u sebi sadrži karbohidrate, pa je zato dobar izbor hrane za dijabetičare. Neke vrste prosa su idealne i za držanje dijeta jer su bogate vlaknima, što je već gore navedeno.

Osnovni recepti za pripremu kaše od prosa: proso prvo isperite i ocedite, u srednji lonac ulijte dve i po čaše vode, a kada provri ubacite i jednu čašu prosa. To sve poklopite i kuvajte na slabijoj vatri 15ak minuta.

Kada prođe tih 15 minuta, skinite sa vatre i pustite da odstoji još 20 minuta. U ovo možete da dodate i malo maslinovog ulja, kao i neke žačine koje volite. Ako želite malo mekšu kašu, potrebno je da dodate malo više vode i da kuvate 45 minuta do čitavih sat vremena. A ukoliko želite da bude hrskavije – istostirajte proso pre

kuvanja. Možete da ga pržite u suvom tiganju oko 3 minuta. Posle dodajte vodu i poklopite proso. Kasnije, proso možete da dodajete i u razne salate, u povrće, a možete da ga spremite i sledeći dan za doručak sa mlekom, medom i cimetom.

Ukoliko želite da imate zdravo srce: žitarica proso je idealno rešenje za Vas. Sadrži mnogo magnezijuma, i samo jedna šolja prosa dnevno će poboljšati mnoge stvari u ljudskom organizmu, između ostalog i redovan rad srca. To su samo neki od razloga zašto bi trebalo proso ubaciti u svakodnevnu ishranu.

Žitarica proso smanjuje mogućnost napada astme i smanjuje pojavu migrena.

NASTAVAK NA STRANI 2…