IMALA SAM 145 KILOGRAMA I JELA SALATE: ONDA SAM SE PREBACILA NA SIR I ŠNICLE – EVO ME DANAS!

Sa 145 kilograma, Aleksa je bila zavisna od hrane i morbidno gojazna. A onda je rešila da je dosta.

Aleksa Firs (34), marketing stručnjak, kaže da je skinula 64 kilograma i to ne na “dijeti” od šnicli, slanine i prženog sira.

Sa konfekcijskog broja 52 spala je na 40, a transformacija i dalje traje.

– Inače se retko merim ali znam da sam imala oko 145 kilograma, a odeću sam morala da kupujem u specijalizovanim radnjama.

Danas ne mogu da prepoznam svoj odraz u ogledalu, ali ipak je najveća promena u mom samopouzdanju. Sada uspravnih leđa hodam ulicom i ne stidim se ničega – kaže Aleksa iz Northemptona u Velikoj Britaniji.

Ona je, kaže, od sedme godine na svakojakim dijetama ali i kada bi joj uspelo da skine kilograme, brzo su se vraćali.

– U školi niko nije hteo da se druži sa mnom, i tako su mi prošle i osnovna i srednja škola. Tada je počela da se povlači u sebe, a onda su je u dvadesetim godinama života stigli i izopštenost i stres i novi posao i fakultet i – postala je zavisna od hrane. Svakog dana pojela bi oko 3.000 kalorija. Ironija je bila u tome što su to uglavnom bili zdravi obroci, ali preobilni.

POPULARNO:  DOBRO JUTRO TORTA: BEZ PEČENJA

– Naravno, bilo je tu i slatkiša i slanih grickalica ali uglavnom sam se trudila zdravo. Međutim, umesto jedne, ja bih kupila četiri salate i pojela bih sve odjednom. U kući nikad nisam imala hranu prosto jer bih je iste sekunde pojela – priča Aleksa.

Onda je u julu prošle godine čula za ketogenu dijetu i rešila da je isproba. Keto dijeta zasniva se na povećanom unosu masti, a slabijem unosu ugljenih hidrata. To joj se dopalo i krenula je sa tim režimom.

Kako su kilogrami odlazili, tako je ona osećala sve veću motivaciju i posle par meseci uvela je i fizičku aktivnost. Danas pored ovog režima ishrane ona istrči oko 2,5 km jednom nedeljno, a dva puta nedeljno diže tegove. Obroke sprema kod kuće i ne planira da stane.

-Ovaj stil života mi se dopada i ne planiram da ga menjam. Dopada mi se da spremam hranu kod kuće, i sada radije jedem to nego u restoranima – zaključuje Aleksa.

T.G.