KUMIN ZA MRŠAVLJENJE – UPOTREBA I SAVJETI!

Mnoga znanstvena istraživanja pokazuju da je kumin izrazito dobar začin koji pomaže mršavljenju. Može se koristiti u salati, mljeven ili kumin u prahu. Bez obzira kako konzumirali kumin, on djeluje dobro na probavu i jako je dobar za mršavljenje.

Spomenut ćemo neka zapažanja znanstvenika

Naime, naučnici su uočili da već nakon 3 mjeseca, žene iz skupine koje su uzimale kumin bolje i zdravije gube suvišne kilograme od skupine žena koje nisu uzimale kumin. Još impresivniji rezultat je da kontrolna skupina koja konzumira kumin u velikoj mjeri smanjuje udio masnoća u tijelu. Time se postigla ravnoteža razne lošeg kolesterola u krvi – on se znatno smanjio. U nastavku ćemo malo detaljnije spomenuti ovaj istraživački postupak.

Već i 3 grama kumina daju rezultate

Gore spomenuto istraživanje obavili su znanstvenici iranskog Sveučilišta medicinskih znanosti Shahid Sadoughi.

Istraživački tim iranskog Sveučilišta medicinskih znanosti Shahid Sadoughi proveli su istraživanje na ovu temu. Naime, oni su nasumično podijelili 88 pretilih žena, i žena koje imaju problema sa prekomjernom tjelesnom težinom u dvije različite skupine.

Istraživanja su trajala 3 mjeseca, tijekom kojih su žene iz obje skupine bile na nutricionističkom savjetovanju i smanjile su 500 kalorija za dnevni unos. Ipak, jedna od dvije skupine žena, koje su svakodnevno uzimale i 3 grama kumina, umiješanog u 140 grama jogurta imala je daleko bolje rezultate.
Trebamo spomenuti da je skupina žena koje nisu uzimale kumin, ipak konzumirala istu količinu jogurta kao i druga skupina. Nakon tri mjeseca, žene iz skupine koje su uzimale kumin izgubile su kilogram i pol više, nego žene iz skupine koje nisu uzimale kumin. Impresivno je to da je kontrolna skupina smanjila udio masnoća u tijelu tri puta više od druge skupine, a primijećeno je i znatno smanjivanje razine lošeg kolesterola u krvi.

Zbog čega je kumin tako dobar?

Kumin je bogat biljnim kemikalijama fitosteroli, za koje se zna da inhibiraju apsorpciju kolesterola u tijelu. S obzirom da je istraživanje pokazalo da kumin pomaže u mršavljenju, znanstvenici smatraju da ovaj začin djeluje poput ljutih začina koji ubrzavaju metabolizam. Kumin je porijeklom iz Turske, a riječ je o začinu jako sličnom kimu. Iako su na izgled slični, okusom i mirisom potpuno su različiti. Okus kumina je oštar i pomalo ljut, s malom dozom gorčine. Prije nego se jela začine njime, kumin je dobro tek lagano popržiti kako bi pustio punu aromu. Kumin sadrži eterično ulje, a dobar je jer pomaže kod nadutosti, kolika, loše probave i proljeva.

Kumin se često koristi kod dojenčadi, kada beba pati od grčeva u trbuhu i crijevima.

Danas je dobro rasprostranjen i možemo ga pronaći u svim bolje opremljenim trgovinama začinima, ili ljekovitim biljem. Raste u većini toplih zemalja, posebno u Indiji, sjevernoj Africi, Kini i Americi.

Kumin i kim često se kombiniraju

U indijskim receptima, kumin se često miješa sa kimom. Oblikom oba su ova začina slična, ali po okusu i mirisu potpuno su različiti.

Kumin možemo pronaći u sušenom obliku, ili kao mljeveni – kumin u prahu. NASTAVAK NA SLEDEĆOJ STRANI…