ŠTITI OD RAKA, ČUVA SRCE, PUN ANTIOKSIDANATA: OVO JE NAJBOLJI ZAČIN NA SVETU!

Hrana bogata vitaminom C, poput peršuna, pruža zaštitu od reumatodinog artritisa.

Peršun je najpopularniji začin na svetu, koji se može pronaći skoro u svakom supermarketu tokom cele godine (naravno, najbolji je iz vlastite bašte).

Ima delikatesni i osvežavajući ukus i lepo lišće žarko-zelene boje, zbog čega je nezamenjiv kao začin ili ukras za jelo.

Toliko smo navikli na peršun, da često i ne razmišljamo o tome, da ovo nije samo začin, nego i biljka, koja ima visoke nutritivne vrednosti i lekovita svojstva.

Grančica peršuna je više od ukrasa na vašem tanjiru.

Peršun sadrži dve grupe posebnih sastojaka, koji su vrlo bitni za naše zdravlje, to su prirodna eterična ulja i flavonidi. Osim toga, peršun je odličan izvor vitamina C, A i K.

Zaštita od raka

Eterična ulja, koja sadrži peršun, posebno miristicin, štite od raka, posebno raka pluća, što je potvrđeno u istraživanjima.

Miristicin takođe aktivira enzim koji pomaže molekulima glutationa da se veže uz oksidirane molekule, koji bi inače uzrokovali štetu u telu.

Zbog eteričnih ulja, koje sadrži, peršun ima hemo-zaštitni efekat, tj. neutralizuje delovanje hemijskih materija, koje mogu biti opasne za naše zdravlje, poput kancerogena benzopirena (nalazi se u dimu cigareta) i drugih.

Bogat izvor antioksidanata

Flavonidi, koje sadrži peršun, posebno luteolin, deluju poput antioksidanata, vezujući se za slobodne radikale i na takav način sprečavajući njihovo štetno delovanje na organizam.

U istraživanjima se pokazalo, da ekstrakt peršuna povećava antioksidacioni kapacitet krvi.

Osim flavonida, peršun je odličan izvor vitamina C i A (posebno karetonoida i beta-karotena), koji imaju važnu ulogu u zaštiti našeg organizma od mnogih bolesti.

Vitamin C ima mnogo različitih funkcija. On je glavni antioksidant u našem telu, koji neutralizuje delovanje opasnih slobodnih radikala.

Kako već znamo, visoka koncentracija slobodnih radikala povezana je sa celim nizom bolesti, uključujući rakdijabetesastmuaterosklerozu itd.

Vitamin C takođe ima izvanredna anti-upalna svojstva, zbog čega je odličan u lečenju svih vrsta artritisa. Osim toga, vitamin C je važan za rad našeg imuniteta. 

Redovni unos ovog vitamina može da spreči česte prehlade, grip, upale grla i uha.

Beta-karoten je takođe važan antioksidant. Dijete, bogate beta-karotenom smanjuju rizik od pojave ateroskleroze, dijabetesa i raka creva.

Kao i vitamin C, beta-karoten povoljno utiče na astmu, osteoartritis i reumatoidni artritis. U našem telu beta-karoten se pretvara u vitamin A – nutrijent, koji igra važnu ulogu u radu našeg imuniteta.

NASTAVAK NA STRANI 2…