Skip to content

DISKUS HERNIJA: OVIH 6 VEŽBI ĆE VAS IZLEČITI!

  Podijelite sa prijateljima

  Jedan od najtežih bolova je upravo bol usled diskus hernije. Bol u kombinaciji sa osećajem nemoći, ljude često dovodi do očajanja…

  Naša se kičma se sastoji od 33 pršljena između kojih se nalaze diskovi ispunjeni želatinoznim jezgrom.

  Upravo zahvaljujući tim diskovima kičma je pokretljiva i fleksibilna, može se savijati prema napred ili nazad te izvoditi rotacije.

  Ali, zbog nepravilnog držanja ili sedenja, pretilosti, naglih pokreta ili podizanja teških predmeta, mekani deo diska između pršljenova može iskočiti ili čak iscureti u kičmeni kanal.

  Tada se javljaju ukočenost, bol, čak i obamrlost, jer sadržaj koji je iscureo pritiska živac u vašoj kičmi.

  Bol obično isijava iz kičme prema nozi, a možete je osećati i dok kijate ili kašljete. Ovo stanje se naziva hernija ili prolaps diska.

  Hernija diska najčešće se događa u lumbalnom, donjem delu kičme (između L4 i L5 pršljena) koji je ujedno i najopterećeniji.

  Slično herniji je i ispupčenje diska, ali ovde sadržaj diska nije iscureo, samo je nabreknuo prema napolje. Ispupčenje diska može biti jednako bolno kao i sama hernija.

  Dobra vest je ta da postoje praktične vežbe koje vam mogu pomoći da se osećate bolje i koje će sprečiti daljnje pogoršanje stanja. Ali, ako imate jake bolove, obavezno se posavetujte sa lekarom kako bi utvrdio o čemu se tačno radi. Kod hernije diska važno je raditi na istezanju mišića zadnje strane bedara (hamstringa) te osnažiti trbušne i leđne mišiće, koji će onda pružiti dobru podršku vašoj kičmi. Snažni trbušni mišići zaštitiće vaša osetljiva donja leđa od ozleda.

  Korisne i jednostavne vežbe za herniju diska

  Sve vežbe izvodite polako i bez naglih pokreta te pritom duboko dišite. Osim u položaju kobre, u kojem savijate kičmu prema nazad, kičma vam uvek treba biti ravna, a vrat dugačak i u produžetku kičme.

  Ovo su neke od korisnih vežbi.

  1. Vežba: istezanje hamstringa

  POPULARNO:  RODITELJI, OPREZ! DEČAK (13) UMRO ZBOG BIZARNOG IZAZOVA NA DRUŠTVENIM MREŽAMA, DRUGOVI GA SNIMALI, A EVO ŠTA JE URADIO

  Lezite na leđa. Savijte desno koleno pa ga približite grudnom košu. Uzmite kaiš (ili peškir) pa njime obuhvatite desno stopalo.

  Ispružite nogu prema plafonu tako da osetite istezanje u zadnjem delu bedra. Rukama držite kaiš. Leđa i gornji deo tela su vam na prostirci.

  Zategnite oba stopala prema sebi (stopala su u fleksu). Zadržite položaj 15-30 sekundi pa učinite isto s drugom nogom. Ponovite ovu vežbu nekoliko puta na dan.

  Ako vam je ova vežba previše izazovna, lezite uz ivicu zida ili uz vrata. Levu nogu ispružite, a stopalo desne noge naslonite na zid. Zatim polako ispružite desnu nogu čitavom dužinom uza zid – trebali biste osetiti istezanje u zadnjem delu bedra. Zadržite položaj 15-30 sekundi pa ponovite s drugom nogom.

  2. Vežba: sedenje s gležnjem na suprotnom kolenu

  Sednite leđima potpuno uza zid. Savijte oba kolena i približite stopala tako da budu tačno ispod kolena. Zatim podignite desno stopalo od poda te desni gležanj smestite na levo koleno. Trebali biste osetiti istezanje u desnom kuku.

  Ako ne osećate nikakvo istezanje, nagnite se torzom prema napred tako da nežno gurate desno koleno prema podu. Zadržite položaj 30-ak sekundi da ponovite s drugom nogom.

  3. Vežba: ležanje s gležnjem na suprotnom kolenu

  Ova je vežba zapravo varijanta prethodne, samo što se izvodi u ležećem položaju. Dakle, ovde se potpuno oslanjate na pomoć gravitacije. Lezite i savijte kolena tako da su vam stopala tačno ispod njih. Zatim prebacite desni gležanj preko levog kolena. Nežno pritisnite desno koleno tako da ga udaljavate od sebe. Za dodatno istezanje, obuhvatite rukama levo bedro pa podignite stopalo od poda. Zadržite položaj 30 sekundi pa ponovite s drugom nogom.

  NASTAVAK NA SLEDEĆOJ STRANI…

  Pages: 1 2