Skip to content

LEČI ŠTITNU ŽLEZDU, POMAŽE KOD RAKA I ALERGIJE: OVO SU SVE ZDRAVSTVENE PREDNOSTI CRNE ROTKVE!

  Podijelite sa prijateljima

  Rotkva na našoj trpezi nije dovoljno zastupljena, a posebno je bitna u zimskom periodu, kada je organizmu potrebna jaka odbrana od virusa i infekcija.

  Crna rotkva, arapka ili crna arapka pripada porodici krstašica. Vekovima se koristi kao hrana, ali i jedan od najefikasnijih prirodnih lekova. Poznata je u svim kulturama, starom Rimu, Egiptu, Kini i Japanu.

  Rotkva kao prirodni lek

  Ona je prirodni antialergin, antibakterik, antioksidans, antireumatik, antiskorbut, antispazmatik, antiviral, aperitiv, detoksikant, digestiv, diuretik, laksativ, mikotik, regenerator, sedativ…

  Leči štitnu žlezdu, rak i razne alergije

  Crna rotkva je lek za žuč, jetru, pluća i kašalj.

  Kako bi zaštitili svoje robove i radnike za vreme gradnje Keopsove piramide, Egipćani su im uz šargarepu i beli luk davali crnu i belu rotkvu.

  Poznavajući već tada uticaj crne rotkve na čovekovo zdravlje, Egipćani su masovno uzgajali crnu rotkvu za hranu i dobijanje ulja.

  Crna rotkva danas se najčešće koristi kao dodatak jelima ili kao začin oštrog, jakog i nadražujućeg ukusa.

  Ako osobe obolele od raznih alergija, nečistoća kože, akni, raznih pega, lišajeva do gljivičnih bolesti uzimaju dijetalne obroke s crnom rotkvom i piju sok od crne rotkve, na dobrom su putu da ozdrave.

  Crna rotkva pomaže u lečenju najtežih bolesti, pa i raka, jer smiruje, čisti, jača i obnavlja ceo organizam.

  POPULARNO:  OTVORENO PISMO ZABRINUTE MAJKE: "DECU MORAMO DA VASPITAMO DA IM NISMO POTREBNI, DA TREBA DA NAS NAPUSTE JEDNOG DANA"

  Danas se najčešće koristi u lečenju raznih alergija.

  Salata od crne rotkve znatno pomaže u lečenju smanjenog ili pojačanog rada štitne žlezde.

  Otrovno ulje

  Ulje crne rotkve je otrovno, a dobija se iz semenki.

  Zapadna medicina koristi crnu rotkvu za lečenje akni, astme, arterioskleroze, bolesti jetre, bubrežnih kamenaca, bronhitisa, creva, izgubljenog apetita, prolećnog umora, gihta, kašlja, depresivnog, grčevitog i konvulzijskog kašlja, iritacije kože, išijasa, raka, tegoba s plućima, protiv gljivica; protiv manjka vitamina C, nesanice, nadutosti, reume, bolesti štitnjače, tuberkuloze, urinarnog trakta, želuca…

  Kod komplikacija sa žuči, bubrezima i jetrom u akutnim fazama potrebno je s oprezom uzimati sok od crne rotkve.

  Crna rotkva u borbi protiv prehlade

  Što se tiče ukusa kora od crne rotkve ima mnogo jači ukus nego bela unutrašnjost crne rotkve. Ali taj ljuti idealni ukus je izvrstan u zimskim danima.

  Dokazi sugerišu da ljute namirnice kao što je crna rotkva,mogu sprečiti i izlečiti prehladu stimulisanjem sluznice i čišćenjem zagušenja.

  Ali,, ljuti ukus crnih rokvi nije jedino svojstvo koje sprečava prehladu i grip, nego bi u tome mogao pomoći i vitamin C jer ojaćava imunološki sistem.

  Izvor: stil