Skip to content

MAČKA VAM ČESTO LEŽI NA STOMAKU I PREDE? NEŠTO NEVJEROVATNO SE TADA DOGAĐA SA VAŠIM TIJELOM

  Podijelite sa prijateljima

  Svima je poznato kako kućni ljubimci imaju pozitivan utjecaj na raspoloženje vlasnika, ali vjerujemo kako niste znali da oni utječu i na fizičko stanje organizma.

  Najnovije studije pokazale su da zvuk koji mačke ispuštaju kad predu  može pozitivno da utječe na ljudsko zdravlje.

  Ovo su prednosti:

  Smanjenje stresa

  Mačke kad predu, njihov zvuk kreće se na frekvenciji od oko 25 Hz. Budući da je obično riječ o niskoj frekvenciji mačijeg predenja, tada dolazi do opuštanja tijela i uma.

  Kada se te frekvencije prenesu sa mačijeg tijela na tijelo njenog vlasnika, doći će i do snižavanja hormona stresa u tijelu čovjeka.

  Dolazi do snižavanja krvnog pritiska

  Osim što zvuk predenja umanjuje stres, on uspješno i snižava krvni pritisak.

  Pomoć pri disanju

  Ljudi koji imaju problem sa povremenim gubitkom daha rekli su kako im je mačka pomogla da taj problem nestane, a sve zahvaljujući njenom predenju na njihovom stomaku.

  Liječi kosti

  Najnovija istraživanja pokazala su kako zvuk mačijeg predenja pomaže u zarastanju preloma. Naime, vibriranje na frekvenciji od 25 do 50 Hz, ubrzava zarastanje kostiju.

  POPULARNO:  NEVJEROVATAN SLUČAJ: MUŠKARAC PREMINUO NAKON ŠTO SE PREDOZIRAO KOFEINOM

  Smanjenje srčanih oboljenja

  Studija koja je provedena na Univerzitetu u Minesoti pokazala je kako vlasnici mačaka imaju do 40% manju šansu da obole od neke bolesti srca, a sve zbog toga što mačka na stomaku umanjuje nivo stresa i krvnog pritiska.

  Borba protiv upala

  Ako imate mačku kući, vjerujemo kako će vam biti drago da saznate i kako mačka na stomaku pomaže u borbi protiv upala, ali i otoka u zglobovima i tetivama.

  Izvor: lovesensa