hit tracker
TORTE

NAPRAVITE NAJUKUSNIJI I NAJZDRAVIJI HLJEB ALI BEZ BRAŠNA!

Podijelite sa prijateljima

Hljeb koji u svom sastavu ima mnogo proteina, složenih ugljikohidrata, vlakana, vitamina i minerala, a da pritom nije ni pravljen od standardnog brašna, zvuči kao pravo, skupo pekarsko remek-djelo.

Međutim, takav najzdraviji hljeb kog ste ikada jeli, možete napraviti i sami u sopstvenoj kuhinji.

Da stvar bude još interesantnija, takav sastav hljeba praktično je idealan za osobe koje imaju problema sa dijabetesom, aterosklerozom i celulitisom.

U suštini, njegovi sastojci pomažu organizmu da se riješi kancerogenih supstanci, smanjuje nivo holesterola i stimuliše proizvodnju crvenih krvnih zrnca.

Kako bi sami napravili hljeb koji ima 20 puta više nutritivnih svojstava od prosječnog, pažljivo pročitajte nastavak teksta.

SASTOJCI:

– 300 g pšenice 

– 100 g ječmenih pahuljica

– 2 kašike susama

– 2 kašike sjemenki lana

– 2 kašike jezgra suncokreta

– 1 kašičica soli

– pola svježeg kvasca

– 50 ml vode

POPULARNO:  HLADAN VOČNI KOLAČ

PRIPREMA:

Ovakav tip hljeba se radi tvrdoće pšenice priprema 3 dana prije samog prelaska na glavni posao.

Pšenicu treba staviti da odstoji u vodi 72 sata, s tim da se voda mora povremeno promijeniti kako se zrna ne bi pokvarila.

Poslije toga pšenicu procijediti i samljeti u blenderu. U dobijenu masu dodati pšenične ili ječmene pahuljice koje su prethodno također omekšane polijevanjem toplom vodom. U sve to, dobro je dodati i sjeme suncokreta, lana ili susama, po želji.

Polovinu kvasca je potrebno rastvoriti u vodi zajedno sa kašikom šećera. Kada naraste, dodati ga u masu i ručno zamijesiti.

Tokom procesa dodati lijepo raspoređenu kašiku soli, te formirati željeni oblik hljeba u tepsiji.

Zagrijati rernu na 220 stepeni i peći između 45 i 50 minuta. Nakon istekla vremena provjeriti da li je hljeb dovoljno pečen.

Izvor: body.ba