Skip to content

NAPRAVITE NAJUKUSNIJI I NAJZDRAVIJI HLJEB ALI BEZ BRAŠNA!

  Podijelite sa prijateljima

  Hljeb koji u svom sastavu ima mnogo proteina, složenih ugljikohidrata, vlakana, vitamina i minerala, a da pritom nije ni pravljen od standardnog brašna, zvuči kao pravo, skupo pekarsko remek-djelo.

  Međutim, takav najzdraviji hljeb kog ste ikada jeli, možete napraviti i sami u sopstvenoj kuhinji.

  Da stvar bude još interesantnija, takav sastav hljeba praktično je idealan za osobe koje imaju problema sa dijabetesom, aterosklerozom i celulitisom.

  U suštini, njegovi sastojci pomažu organizmu da se riješi kancerogenih supstanci, smanjuje nivo holesterola i stimuliše proizvodnju crvenih krvnih zrnca.

  Kako bi sami napravili hljeb koji ima 20 puta više nutritivnih svojstava od prosječnog, pažljivo pročitajte nastavak teksta.

  SASTOJCI:

  – 300 g pšenice 

  – 100 g ječmenih pahuljica

  – 2 kašike susama

  – 2 kašike sjemenki lana

  – 2 kašike jezgra suncokreta

  – 1 kašičica soli

  – pola svježeg kvasca

  – 50 ml vode

  POPULARNO:  SLANE PALAČINKE GOTOVE ZA SAMO 10 MINUTA: BOGATE I PREUKUSNE, A NE MORATE DA IH FILUJETE

  PRIPREMA:

  Ovakav tip hljeba se radi tvrdoće pšenice priprema 3 dana prije samog prelaska na glavni posao.

  Pšenicu treba staviti da odstoji u vodi 72 sata, s tim da se voda mora povremeno promijeniti kako se zrna ne bi pokvarila.

  Poslije toga pšenicu procijediti i samljeti u blenderu. U dobijenu masu dodati pšenične ili ječmene pahuljice koje su prethodno također omekšane polijevanjem toplom vodom. U sve to, dobro je dodati i sjeme suncokreta, lana ili susama, po želji.

  Polovinu kvasca je potrebno rastvoriti u vodi zajedno sa kašikom šećera. Kada naraste, dodati ga u masu i ručno zamijesiti.

  Tokom procesa dodati lijepo raspoređenu kašiku soli, te formirati željeni oblik hljeba u tepsiji.

  Zagrijati rernu na 220 stepeni i peći između 45 i 50 minuta. Nakon istekla vremena provjeriti da li je hljeb dovoljno pečen.

  Izvor: body.ba