Skip to content

OVAKO RODITELJ NESVJESNO UNIŠTAVA PSIHU DJETETA: 10 POTEZA KOJI OSTAVLJAJU TEŠKE POSLJEDICE

  Podijelite sa prijateljima

  Vjerovali ili ne, znanstveno je dokazano da su za veliki broj psihičkih problema odgovorne emocije i iskustva proživljena u djetinjstvu!

  Sljedeći problemi izravna su posljedica roditeljskog ponašanja prema djeci, za koje vjerujemo da je normalno i uobičajeno!

  1. Anksioznost, depresija i nedostatak neovisnosti

  Spadate li vi ili vaši roditelji u “Roditelje helikoptere”? To su roditelji koji neprestano nadgledaju, proučavaju i kritiziraju život djeteta. Iako to rade iz dobre namjere, previše zaštite vodi do psiholoških problema. Ako vam je teško donijeti odluku bez konzultacije s roditeljima, vi ste baš tako odgajano dijete, smatraju psiholozi.

  2. Štetne navike, ovisnost i ekstremni sportovi

  Ukoliko roditelji stalno govore djeci da prave mnogo problema, oni će vremenom zaključiti da bi svijet bio bolji bez njih. Rezultat su mladi ljudi koji nesvjesno traže put uništenja samih sebe, obično kroz alkohol, pušenje, drogu ili ekstremne sportove.

  3. Nesposobnost potpunog odmora i relaksacije

  “Uozbilji se!”, “Ne glupiraj se okolo!”, “Ne mazi se!” Česte, ali vrlo štetne rečenice upućene djeci. One kreiraju previše ozbiljne odrasle osobe, koje se ne znaju opustiti, ne razumiju djecu i preziru djetinjaste ljude.

  4. Nedostatak pronicljivosti, želja da se bude poput nekog drugog

  Roditelji koji svoju djecu često uspoređuju s “boljom” djecom dobit će previše samokritičnog tinejdžera, a zatim i odraslu osobu s kompleksom manje vrijednosti. Oni u životu uvijek pokušavaju učiniti nešto bolje, dok istovremeno mrze sebe jer nisu superiorni u odnosu na neku drugu osobu.

  5. Teškoće u privatnom životu

  Ako kao dijete dobivate upute da nikome ne vjerujete, logično je da ćete izrasti u osobu koja vjeruje da je svijet neprijateljski nastrojeno mjesto puno opasnih zamki, bez trunke dobrote.

  6. Traženje roditelja u partneru

  POPULARNO:  KO ŽELI ZDAVO SRCE, ZA VEČERU JEDE OVO: OVAKO PRIPREMLJEN OBROK JE MELEM ZA KARDIOVASKULARNI SISTEM

  “Previše si mali za to!” Savršen način da odgajaju odraslo dijete. Ovakvo dijete vjerojatno će zauvijek ostati “premalo”, a u partneru će tražiti roditelja da se o njemu stara.

  7. Potiskivanje talenta, nedostatak inicijative, destruktivna zabava

  Ako roditelj često koristi fraze poput “Nemoj meni pametovati” ili “Prestani maštati”, odgojit će dijete koje nema svoje mišljenje, inicijativu niti sposobnost vodstva. Kad odrastu, ovakva djeca prečesto utapaju svoje ambicije i talente u alkoholu i opasnoj zabavi.

  8. Zatvorenost i potiskivanje emocija

  Djeca itekako primjećuju nedostatak emocija i osjetljivosti kod roditelja. Kad često slušaju da trebaju prestati plakati ili se žaliti, djeca se zatvaraju u sebe. Ti potisnuti osjećaji mogu prerasti u psihosomatske poremećaje.

  9. Teška depresija i osjećaj krivnje

  “Svega smo se odrekli da bi ti imao to!” Klasično nabijanje krivnje koje preplavljuje dušu djeteta i rijetko nestaje. Isti učinak daju i prijetnje u vezi ocjena u školi – dijete je pod konstantnim stresom, što lako vodi u depresiju.

  10. Neodgovornost i nezrelost

  Postoji poseban tip previše zaštitnički nastrojenih roditelja, koji ne dozvoljavaju djeci da rade baš ništa. “Ne diraj mačku, ogrebat će te!” – samo jedan od primjera zastrašivanja djeteta da donose bilo koju odluku ili probaju nešto novo. Uz ovakvo odrastanje, obavezno dolazi i pasivnost i neodgovornost, kao i nesamostalnost.

  Izvor: NoviZivot