Skip to content

STARINSKE OBLANDE SA KARAMEL FILOM I ORASIMA

  Podijelite sa prijateljima

  One poznate, koje su naše bake pravile na tihoj vatri. Poznate i po dugom kuvanju, sa dosta mleka i šećera sve dok se ne dobije karamel fil u koji možete a i ne morate dodati orahe.

  Meni jedne od omiljenih, dosta su slatke pa se ne mogu puno ni pojesti, po svojoj hrskavosti i mlečnosti podsećaju na najlepše napolitanke.

  SASTOJCI:

  – 1,500 ml. mleka

  – 800 gr. kristal šećera

  – 1 vanilin šećer

  – 200 gr. margarina

  – 200 gr. mlevenih oraha

  – pakovanje oblandi

  PRIPREMA:

  Šećer, vanilin šećer i mleko kuvajte (karamelizujte) oko sat i po do dva, potrebno je da se dobije gustina kao tečni jogurt i svetlo braon boja.

  Ja sam kuvala prvih 20 minuta na jačoj temperaturi, potom sam malo smanjila i nastavila kuvati. Na sat vremena kuvanja smanjila sam još temperaturu da ne bi prskalo i pokipelo.

  POPULARNO:  MINI FERERO ROLAT: NIKAD JEDNOSTAVNIJI RECEPT ZA BRZINSKI KOLAČ - PLAZMU I LEŠNIKE PREMAŽITE ČOKOLADOM, PA UROLAJTE

  Tako da imajte na umu da ćete morati korigovati temperaturu ringle tokom celog kuvanja. I naravno ne zaboravite mešati.

  U skuvan fil odmah dodajte margarin i orahe. Mažite oblande, za svaki premaz je dovoljno dve kutlače fila. Maže se u tankom sloju da sve rupice budu popunjene.

  Na gotove oblande stavite krpu ili foliju i pritisnite težim predmetom. Ostavite da stoje da se stegnu i prilepe. Isecite kockice ili šnite po želji i uživajte u ukusima.

  Prijatno. 

  Izvor: serpica.net