Skip to content

5 SUPER RAZLOGA: EVO ZAŠTO TREBA DA PIJETE ČAJ OD ĐUMBIRA!

  Podijelite sa prijateljima

  Savršen za jačanje imuniteta, odličan u borbi protiv gojaznosti, a leči i mnoge bolesti

  Čaj od đumbira nije baš popularan u Srbiji, ali možda ćete početi da ga pijete kad pročitate šta sve može.

  Da biste napravili čaj od đumbira potrebno je samo da u ključalu vodu ubacite komadić sirovog đumbira, ostavite deset minuta da stoji, izvadite đumbir i to je to.

  Nutricionistkinja Džeklin London ističe da čaj od đumbira ne leči sve, kako to mnogi misle, ali da je veoma, veoma zdrav.

  Đumbir pomaže kod mučnine

  Jutarnje mučnine ili one koje nastaju kao posledica hemoterapije, mogu se ublažiti čajem od đumbira, kažu iz klinike “Mejo”.

  “Ono što đumbir radi je da ubrzava pražnjenje creva, tako da ostaci mogu da odu iz stomaka do creva efikasnije”, kaže gastroenterolog dr Lisa Gandžu.

  Ona svojim pacijentima preporučuje da piju čaj od đumbira, a posebno trudnicama koje imaju problem sa jutarnjim mučninama.

  Dr Gandžu dodaje da je ovaj čaj bezbedan za trudnice, ali da se ipak konsultujete sa svojim lekarom pre nego što počnete da ga pijete.

  Ublažava menstrualne bolove

  Studija sprovedena 2015. godine je dokazala da čaj od đumbira ublažava menstrualne bolove. Dr Gandžu ističe da đumbir ima antizapaljenska svojstva, i da svakako vredi da pokušate da bolove i grčeve ublažite ovim čajem.

  Održava nivo šećera u krvi

  To, naravno, važi ako pijete nezaslađeni čaj. Napitak od đumbira dokazano pomaže da se nivo šećera u krvi održava stabilnim, čak i kod obolelih od dijabetesa tipa 2.

  To, ipak, nikako ne znači da bi trebalo da na svoju ruku počnete da pijete čaj od đumbira, a da zanemarite sve preporuke lekara i ono što vam je propisao za dijabetes.

  POPULARNO:  KREMA ZA HEMOROIDE UKLANJA PODOČNJAKE, PAZITE SAMO NA JEDNU STVAR: SANDRA BULLOCK I KIM KARDASHIAN SE KUNU U NJENO DEJSTVO

  Pomažu u mršavljenju

  Ne, neće vam magično skinuti salce, ali može malo da vam pomogne.

  “Čaj od đumbira nije nikakav eliksir koji utiče direktno na metabolizam”, kaže London.

  Ona dodaje da čaj od đumbira može da vam pomogne tako što ćete ga piti umesto nekih zaslađenih napitaka, jer skoro da nema kalorija, hidrira organizam, što je sve plus, ako pokušavate da smršate.

  Smanjuje rizik od hroničnih bolesti

  Đumbir, pored nekih drugih vrsta voća i povrća, sadrži velike količine fitonutrijenata. Ove kompnente slične antioksidantima sprečavaju nastanak hroničnih zapaljenja, fiziološkog stanja kod kojeg su ćelije u stalnom stanju pripravnosti zbog pretnje koja je prošla. Vremenom, to može da ima veliku ulogu u razvoju bolesti poput artritisa ili kancera.

  Fitonutrijenti poput onih koje sadrži đumbir smanjuje odgovor na zapaljenje, štiteći ćelije od DNK oštećenja.

  Dakle, čaj od đumbira nije magičan napitak koji će vam rešiti sve probleme u životu, ali je veoma zdrav i možda ne bi bilo loše da ga pijete.

  Izvor: mondo.rs