SAVJETI

BEBU NE TREBA DA LJUBI NIKO OSIM MAJKE: EVO ZAŠTO – PEDIJATAR UPOZORAVA!

Podijelite sa prijateljima

Imunološki sistem male bebe nije razvijen, te je podložan infekcijama ukoliko je ljubi neko drugi osim majke…

Verovatno vam se desilo da kada sa bebom dođete na neki skup svi nasrnu na nju. Pipkaju je i ljube po licu i rukama, koje ona posle toga stavlja u usta.

Neki joj čak uzmu prstić pa ga stave u svoja usta ili svoj prst guraju u bebina usta. Pokušavate da im na diskretan način skrenete pažnju da to ne rade, ali izgleda da ne vredi.

Zato vam jedino ostaje da ih direktno upozorite na njihovo ponašanje, jer bebin imuni sistem nije razvijen, pa bi joj mogli preneti različite infekcije, a vi ćete biti ti koji ćete morati posle da je vodite po lekarima.

Pedijatar Ruža Bajić ističe da male bebe ne treba ljubiti ni u kom slučaju, pa čak ni u potiljak ili nogice, a ako želite da je uzmete obavezno pre toga treba dobro da operete ruke.

POPULARNO:  KUVANA PŠENICA, SPAS ZA SVAKU ŽENU: 5 RAZLOGA ZAŠTO JE MORATE JESTI OVE ZIME

Bebu ne treba da ljubi niko osim majke. Jedino sa njenom kožom je beba u svakodnevnom kontaktu”, kaže Ruža i dodaje:

Svako od nas na svojim usnama ima bakterije, a pljuvačka sadrži i do 500 različitih vrsta klica koje mogu bebinom nerazvijenom imunom sistemu da naprave različite komplikacije. 

Najobičnije labelo ili ruž mogu da izazovu na nežnoj bebinoj koži crvenilo i osip, jer beba može biti alergična na neki od njihovih komponenti.

Naročito nemojte bebe ljubiti ni dirati po licu i rukama, jer ih one stalno drže u ustima i postarajte se da im ručice uvek budu čiste”,  savetuje pedijatar.

Izvor: Stil