Skip to content

OGROZD – MALENA BOBICA ZA ZDRAVLJE

  Podijelite sa prijateljima

  Ogrozd je pravi rudnik vitamina A i C, mangana, kalija i dijetetskih vlakana. U nešto manjim količinama sadrži pantotensku kiselinu, folate, tiamin, piridoksin, bakar, kalcij, fosfor i magnezij.

  Samo 100 grama bobica sadrži tek 44 kalorije i 25 posto dnevne količine preporučenih dijetetskih vlakana što ga čini idealnom hranom za mršavljenje.

  Ogrozd je super namirnica zbog svog sadržaja antioksidansa. Ima dobrobitan učinak na zdravlje gotovo svih organa u našem tijelu! Dokazano je njegovo antioksidativno, protugljivično, protubakterijsko, protuvirusno, protumutageno, antihistamainsko te protuupalno djelovanje.

  Malena bobica slatkasto-kiselkastog je okusa, a ovisno o sorti može biti zelene, žute, crvene, narančaste i crne boje. Riječ je o bobičastom voću (lat. Ribes grossularia) koje raste u Europi, sjeverozapadnoj Africi te dijelovima Azije.

  Ogrozd je pravi rudnik vitamina A i C, mangana, kalija i dijetetskih vlakana. U nešto manjim količinama sadrži pantotensku kiselinu, folate, tiamin, piridoksin, bakar, kalcij, fosfor i magnezij.

  Samo 100 grama bobica sadrži tek 44 kalorije i 25 posto dnevne količine preporučenih dijetetskih vlakana što ga čini idealnom hranom za mršavljenje.

  Ogrozd – pomoć za dijabetičare

  Prava je namirnica za dijabetičare jer drži šećer u krvi pod kontrolom. Također je bogata kromon, što ju čini posebno zanimljivom za ovu populaciju. Naime, može stimulirati izoliranu skupinu stanica koje luče hormon inzulin, što snizuje razinu šećera.

  POPULARNO:  OVO SMO SVI PILI KAO DECA, NI SLUTILI NISMO KOLIKO JE ZDRAVO: NAPITAK KOJI ŠTITI CREVA, SPREČAVA STOMAČNE PROBLEME

  Sok ogrozda pokazao se dobrobitnim za zdravlje očiju – može ublažiti simptome konjuktivitisa i glaukoma, a također smanjuje intraokularni tlak. Ove se dobrobiti mogu pripisati bogatom sadržaju vitamina A.

  Ogrozd može biti pravi saveznik osoba koje paze na svoju liniju ili pak pokušavaju dobiti bitku s kilogramima. Naime, pospješuje metabolizam – a svi znaju da s ubrzanim metabolizmom tijelo uspješnije i brže sagorijeva masti.

  Sok ogrozda pomaže ojačati imunitet te je na taj način naše tijelo spremnije uhvatiti se ukoštac s bolestima i zaštititi nas. Ima antibakterijska svojstva i pomaže protiv upala.

  Ajurvedska medicina koristi sok ogrozda za poticanje rasta kose, što je sigurno dobra vijest za mnoge muškarce, ali i sve one koji se bore s alopecijom. Također je dobar za kožu.

  Istraživanja su pokazala da ogrozd sadrži vitamine i minerale koji osiguravaju zdravlje srca i krvnih žila.

  S obzirom na to da sadrži antioksidanse, štiti naše tijelo od učinka slobodnih radikala, molekula koje dovode do razvijanja bolesti.

  Ogrozd je pravi rudnik vitamina C, predvodnika vitamina imuniteta i zdravlja kože. Ovaj super antioksidans ključan je za kožu bez bora i njen mladenački sjaj.

  S obzirom na to da je bogat polifenolima koji umanjuju rizik od razvijanja raka, predstavlja važnu tvar u zaštiti od malignih bolesti.

  K. Pužar/ Ordinacija.vecernji.hr

  Tags: