Skip to content

OVAKO SE PRAVILNO KUVA TURSKA KAFA: PROBAJTE NA STARI NAČIN – BOLJU NIKAD NISTE PILI!

  Podijelite sa prijateljima

  Saznajte i koje su najčešće greške kojima bukvalno ubijamo originalni ukus kafe…

  Ima nešto posebno u turskoj kafi! Danas kada se u kafićima nalazi sve ređe i uglavnom je pijemo kod kuće, da ne bi potpuno pala u zaborav, podsećamo vas kako se pravilno kuva kraljica svih kafa!

  Prvo i osnovno, za dobru tursku kafu potrebna je kvalitetna mešavina, i zato nemojte da štedite na njoj – pijete je iz zadovoljstva, a ne iz preke potrebe!

  Drugo, malo ko zna da za tursku kafu na početku voda ne treba da proključa! U džezvi se voda zagreva do tik pred vrenje, pa se sklanja sa ringle.

  Deo vode odliva se u šoljicu, a u ostatak se dodaje kafa (po jednu bogatu kašičicu za svaku šoljicu ili više ako su šolje veće ili volite veoma jaku kafu).

  Promešajte da nema grudvica,pa vratite na vatru i kad naraste do ivice džezve ponovo sklonite sa vatre i dodajte vodu koju ste na početku odlili. Opet vratite na vruću ringlu i ostavite da provri.

  Sklonite sa šporeta, sačekajte nekoliko sekundi i dodajte kašičicu hladne vode. Tada je kafa spremna za služenje!

  POPULARNO:  DIJABETES TIPA 1 JE NAJTEŽE USTANOVITI: OVO JE 7 TIHIH ZNAKOVA DA ŠEĆER UNIŠTAVA ORGANIZAM

  Osnovne greške kod pripreme kafe:

  – Previše mešanja ubija ukus;

  – Ostavljanje da se nekoliko puta podigne do vrha džezve uništava penu i menja ukus kafe;

  – Mešanje nakon što je kafa zakuvana, provrela i sklonjena sa ringle takođe će izmeniti ukus omiljenog jutarnjeg napitka;

  – Ukoliko se kafa zaslađuje, šećer je najbolje dodati još dok je voda hladna u džezvi, pre dodavanja i zakuvavanja kafe.

  Probajte i sami ćete se uveriti koliko je ukus drugačiji – bolji!

  Izvor: Stil