Skip to content

TOP 10 BILJAKA ZA ZDRAVO SRCE

  Podijelite sa prijateljima

  Kardiovaskularne bolesti vodeći su uzrok smrti u svijetu. Usprkos tome, mnogi se ne trude sačuvati zdravlje svog srca, sve dok se ne pojave prvi simptomi bolesti.

  Angina pectoris, »povišeni krvni tlak, nepravilan rad srca i infarkt samo su neke od komplikacija koje mogu nastati zbog nebrige o ovom vitalnom organu.

  Srčani mišić je moguće sačuvati ako pijete dovoljno vode tijekom dana, umjereno konzumirate hranu, koja bi se trebala bazirati na voću i povrću organskog podrijetla. Jela možete začiniti đumbirom, ružmarinom, kurkumom i ljutom papričicom.

  Zaboravite na pušenje i redovito vježbajte. Ne bi se trebali izlagati stresnim situacijama, a dovoljno sna vrlo je bitno za pravilan rad srca.

  U prevenciji i liječenju kardiovaskularnih bolesti pomažu i mnoge ljekovite biljke, ali treba imati na umu da one nisu zamjena za propisanu terapiju, te da ih ne treba koristiti prije konzultacije s liječnikom.

  Predstavljamo vam 10 najboljih prijatelja najdragocjenijeg mišića u našem tijelu:

  Glog je od davnina poznat kao najbolji 
  prijatelj srčanog mišića.Glog je od davnina poznat kao najbolji prijatelj srčanog mišića. Hrani srce i daje mu snagu da pravilno radi, osiguravajući bolju cirkulaciju i protok kisika do ostatka tijela.

  Sprečava nagomilavanje kolesterola u stijenkama arterija i snižava krvni tlak. Posebno se preporučuje osobama koje se oporavljaju od infarkta ili se bore protiv aritmije.

  Oni koji imaju zdravo srce mogu piti čaj od glogovog cvijeta da bi ga dodatno ojačali i zaštitili se od srčanog udara, te povećali toleranciju srca na nedostatak kisika, koji može biti posljedica velikog uzbuđenja ili stresa. Napomena: glog ne bi trebali koristiti u trudnoći.

  SRDAČICA

  Samo ime ove biljke govori da je pravi prijatelj srca, naročito u kombinaciji s glogom, a ima pozitivan utjecaj i na kompletan živčani sustav. Opušta mišiće, snižava razinu kolesterola u krvi i sprečava stvaranje krvnih ugrušaka.

  Potiče normalan rad srca, efikasno se bori protiv tahikardije, te snižava visoki krvni tlak, posebno onaj koji se javlja kao rezultat anksioznosti ili stresa. S druge strane, male količine tinkture od srdačice mogu biti prava energetska injekcija, dok se koja kap više preporučuje ukoliko imate problema s nesanicom.

  POPULARNO:  "CRNI PETAK" MAMAC ZA NEUPUĆENE: ŠTA SE KRIJE IZA POPUSTA OD 20 DO 80 ODSTO

  ČEŠNJAK

  Ako imate visoki krvni tlak ili se mučite s povišenim kolesterolom i trigliceridima, može vam pomoći češnjak.

  Dovolino je da pojedete jedan češanj dnevno da biste učinili uslugu svome srcu, a ukoliko niste ljubitelj ljutkastog ukusa i karakterističnog mirisa koji se nastanjuje u vašim ustima nakon konzumiranja te biljke, dodajte češnjak jelima kao začin.

  Ukoliko ga uvrstite u prehranu, češnjak će spriječiti i formiranje krvnih ugrušaka, koji mogu dovesti do srčanog ili moždanog udara, s tim što je bitno da ga konzumirate svakodnevno, da biste osjetili pozitivne učinke.

  GINKO BILOBA

  Poznato je da »ginko« povoljno djeluje na mozak i živčani sustav, ali on je također i odličan saveznik u prevenciji i borbi protiv kardiovaskularnih bolesti.

  Blagim širenjem arterija i vena poboljšava cirkulaciju, te sprečava formiranje krvnih ugrušaka – tako istovremeno pomaže u prevenciji srčanog i moždanog udara.

  Također, ginko učinkovito snižava krvni tlak i staje na put slobodnim radikalima, sprečavajući ih da oštete stjenke krvnih žila. Napomena: čajeve i preparate na bazi ginka ne treba koristiti u kombinaciji sa lijekovima za razrjeđivanje krvi.

  VEPRINA

  Iako se najčešće koristi u prevenciji i liječenju bolesti bubrega, djelujući kao diuretik, veprina je odličan saveznik i u borbi protiv kardiovaskularnih bolesti.

  Naročito se preporučuje osobama koje imaju »nizak krvni tlak«, te onima kod kojih su primjećeni ugrušci u krvi. Efikasna je i u liječenju kronične venske insuficijencije i proširenih vena.

  Međutim, veprinu ne bi trebali koristiti osobe koje imaju visoki krvni tlak, kao ni ljudi koji piju lijekove za normalizaciju tlaka ili razrjeđivanje krvi.

  VALERIJANA

  Ako vaši srčani problemi počivaju na nervnoj bazi, saveznika potražite u gorkom korijenu valerijane. Ta biljka se stoljećima koristi protiv nesanice, a može vam pomoći da snizite krvni tlak i umirite lupanje srca izazvano prevelikim uzbuđenjem.

  Prema nekim istraživanjima, korijen valerijane u kombinaciji s glogom može pomoći u liječenju kongestivne srčane insuficijencije, kada jedna od komora ne može istisnuti cijelu količinu primljene krvi. Ipak, valerijanu ne bi trebali koristiti ako uzimate lijekove za reguliranje krvnog tlaka ili kolesterola.

  NASTAVAK NA STRANI 2…

  Pages: 1 2