Skip to content

ZAŠTO JE DOBRO RODITI POSLE 35. GODINE: NAUKA KAŽE DA TO PRODUŽAVA ŽIVOT

  Podijelite sa prijateljima

  Žene koje su doživele 90 godina (polovina njih), svoje prvo dete dobilo je nešto kasnije u odnosu na žene koje su živele kraće

  Planiranje porodice posle 35. godine uopšte nije tako loše jer može da produži život, pokazalo je istraživanje Medicinskog fakulteta Univerziteta u Kaliforniji.

  Sve više je žena koje rađaju u onome što se smatralo kasnijim dobom za začeće, ali ispostavilo se da to uopšte i nije tako loše.

  Iako se uvek govori samo o rizicima i komplikacijama kojima su trudnice izložene zbog “kasnog” zasnivanja porodice, postoje i prave blagodeti za majke.

  Istraživanje u kojem je učestvovalo 28.000 žena pokazalo je da je odlaganje osnivanja porodice povezano s dužim životom.

  Žene koje su doživele 90 godina (polovina njih), svoje prvo dete dobilo je nešto kasnije u odnosu na žene koje su živele kraće.

  POPULARNO:  POTRESNA ISPOVEST JEDNE BAKE: "OSTARILA SAM, A IZA SEBE NEMAM DECU", TUŽNA JE JER STARI SAMA

  Štaviše, žene koje su imale dvoje do četvoro dece, imale su veću verovatnoću da žive duže od onih koje su imale samo jedno dete.

  Ipak, oni kažu da ovo istraživanje ne treba koristiti za diskriminatorne zaključke.

  “Naši rezultati ne ukazuju na to da bi žene trebalo da odgažu rađanje, ali su temelj za sva buduća istraživanja kako bismo proučili koliko su reproduktivni događaji važni za starije žene i njihovu dugovečnost”, naveli su sa univerziteta, a prenosi Index.hr.