BICIKLOM DO ZDRAVLJA: KADA VIDITE ŠTA SVE LEČI, ODMAH ĆETE SESTI ZA BICIKL I OBRNUTI PEDALE!

Iako je mnogim biciklizam samo vid zabave, niste ni svesni koliku dobrobit ima za vaš organizam.

Sigurni smo da ste makar jednom u životu vozili bicikl i osećali se nekako slobodno, rasterećeno i zadovoljno.

Njegova najveća prednost jeste što je lako dostupan i primenjiv.

Možete da ga koristite na putu do posla, prodavnice, kada treba da se nađete sa prijateljima i slično.

Zglobovi i mišići

Ukoliko bismo posmatrali samo trošenje kalorija dok vozite bicikl, ono je značajno manje u odnosu na trčanje ili plivanje u istom vremenskom periodu.

Međutim, ono što mnogi zanemare jeste da je i opterećenje koje imate na svom telu značajno manje. Vožnjom bicikla štedite zglobove i kolena, što definitivno nije slučaj sa trčanjem.

Šta više, ako imate veću telesnu masu, trčanje se čak i ne preporučuje jer je opterećenje preveliko. Vožnjom bicikla štedite i kukove i članke, a jačate mišiće.

POPULARNO:  ĐUMBIROVA VODA TOPI MASNE NASLAGE I KILOGRAME: EVO KAKO SE PRAVI

Srce

Istraživanja su pokazala da biciklizmom jačate vaše srce i smanjujete mogućnost za dobijanje nekih srčanih oboljenja. Neretko se vožnja bicikla uvrštava kao postoperativna terapija za ljude koji su imali srčani udar.

Disanje

Vožnjom bicikla poboljšavate kapacitet pluća.

Ritmičnost

Ritmično okretanje pedala podstiče lučenje serotonina čime se ublažava napetost i izaziva osećaj mira. Oslobađa se i endorfin, što dovodi do osećaja zadovoljstva i rasterećenja.

Takođe, istraživanja su pokazala da vožnja bicikla poboljšava san, topi telesne masnoće i smanjuje rizik od pojave dijabetesa tipa 2.

Izvor:stil