SAVJETI

EVO ZAŠTO OVOG PROLJEĆA NE SMIJETE DA BACATE LJUSKE OD JAJA: VAŠA BAŠTA ĆE VAM BITI ZAHVALNA!

Podijelite sa prijateljima


Nije tajna da su jaja puna proteina, vitamina i minerala i da su jedna od najhranljivijih namirnica na planeti. Širom svijeta prosječna osoba godišnje troši oko 150 do 200 jaja.

Ljuska jajeta se sastoji od 96% kristala kalcijum karbonata i savršeno su đubrivo za vašu baštu.

1. Prirodno đubrivo

Ljuske od jaja su savršen način da vašem kompostu dodate kalcijum. Izuzetno se brzo razgrađuju, zato ne brinite o tome kako da li treba da ih sameljete ili zgnječite.

Dovoljno je samo da ih bacite oko ruža ili drugih sadnica kojima je kalcijum neophodan.

Zima je još uvijek pravo vreme da “pobacate” ljuske od jaja na zemljište gde ćete u proljeće da sadite cvijeće.

Ako sadite papriku ili paradajz, obavezno im dodajte ljuske od jaja i vidjećete kako ove biljke bujaju na vaše oči.

2. Ljuske od jaja otjeraće puževe iz vaše bašte

Ako imate problem sa puževima u vašem povrtnjaku, samo grubo zgnječite ljuske od jaja i poredajte ih oko biljke. Oštre ivice ljuski od jaja spriječiće puževe da se domognu vaše salate ili mladih, tek zasađenih biljaka.

POPULARNO:  4 STVARI KOJE NE TREBA RADITI POSLE JELA: SAMO ĆETE NAPRAVITI VIŠE ŠTETE

3. Posude za sadnju sjemena

Pošto se ljuske od jaja veoma brzo razgrađuju, idealne su za sadnju sjemena u njima. Kada biljka iznikne jednostavno je zajedno sa ljuskom prebacite u baštu, na mjesto gde će trajno ostati.

Ne zaboravite da prvo dobro operete ljusku pod mlazom tople vode, a zatim da napravite rupu u njoj prije nego tu posijete sjeme.

4. Hrana za ptice

I prije i poslije polaganja jaja mami-ptici je potrebno više kalcijuma u ishrani. Sterilišite ljuske od jaja tako što ćete ih “ispeći” u rerni na 250 stepeni Celzijusa oko 10ak minuta, a zatim ih smrvite.

Tako smrvljene ljuske ostavite u hranilice za ptice, a možete ih izmiješati i sa hranom za ptice. Zdrave ptice će čuvati vašu baštu od štetnih insekata.

5. Estetika

Ako imate veliku porodicu i koristite velike količine jaja, ne bacajte ljuske. Lijepo iz sterilišite u rerni pa ih odložite u ostavu dok skupite veliku količinu ljuske.

Smrvite je pa je zatim lijepo rasporedite u žardinjere oko cvijeća ili po lejama. Bijela moja ljuski od jaja lepo će izgledati uz zelene i rascvjetale biljke, a pri tome će i nahraniti vaše dragocjeno cvijeće.

Izvor: stil