Skip to content

NEVEROVATNO OTKRIĆE: EVO KOLIKO SATI POSTA JE POTREBNO DA BI SE OBNOVIO ČITAV IMUNI SISTEM!

  Podijelite sa prijateljima

  “Telo se tokom posta oslobodilo starih, oštećenih i neefikasnih delova imunog sistema”.

  Post može pomoći organizmu da se bori protiv bolesti. Prema novoj studiji, samo dva dana uzdržavanja od hrane može obnoviti imuni sistem, pomažući telu da se bori protiv infekcija.

  Naučnici sa Univerziteta u Južnoj Kaliforniji izjavili su da bi rezultati mogli imati velike implikacije za starije osobe i osobe koje pate od oštećenog imunološkog sistema, kao što su pacijenti koji boluju od raka. Istraživači su testirali efekte posta u periodu od dva do četiri dana tokom šest meseci na miševima i na ljudima.

  U oba slučaja, dugi periodi nekonzumiranja hrane značajno su snizili broj belih krvnih zrnaca. Kod miševa je svaki ciklus gladovanja “preokrenuo regenerativni prekidač” koji je pokrenuo regeneraciju novih belih krvnih zrnaca na bazi matičnih ćelija, čime je obnovljen sistem odbrane tela.

  Valter Longo, profesor gerontologije i bioloških nauka na Univerzitetu u Južnoj Kaliforniji, rekao je: “To daje signal matičnim ćelijama da počnu da se razmnožavaju i da obnove ceo imuni sistem. A dobra vest je da se telo tokom posta oslobodilo starih, oštećenih i neefikasnih delova imunog sistema.”

  On je još dodao: “Ako počnete sa sistemom koji je teško oštećen hemoterapijom ili starenjem, ciklusi gladovanja mogu, bukvalno, stvoriti novi imuni sistem.”

  POPULARNO:  IMALA JE ČAK 92 KG PA SMRŠALA 44 KG! OVO JE DIJETA SANDRE REŠIĆ

  Studija je takođe pokazala da post smanjuje nivo enzima PKA, za koji se zna da povećava dugovečnost u jednostavnim organizmima, kao i nivo hormona IGF-1, koji je povezan sa starenjem, napredovanjem tumora i rizikom od raka.

  Pored toga, malim pilotnim kliničkim ispitivanjem utvrđeno je da gladovanje u periodu od 72 sata pre hemoterapije štiti pacijente od toksičnosti. “Dok hemoterapija spasava živote, izaziva značajna kolateralna oštećenja imunog sistema.

  Rezultati ove studije ukazuju da post može ublažiti neke štetne efekte hemoterapije”, rekla je Tanja Dorf, docent kliničke medicine na Univerzitetu Južne Kalifornije. “Potrebno je više kliničkih studija, a svaka takva dijetalna intervencija treba da se preduzme samo pod nadzorom lekara.”

  Stil.kurir.rs