Skip to content

PSIHOLOG DUNAR: ŽENE, DRUŽITE SE DA BISTE BILE ZDRAVIJE!

  Podijelite sa prijateljima

  Ukoliko se ne viđate često sa drugaricama, promenićete mišljenje kad pročitate rezultate novog istraživanja koje pokazuje kako druženje utiče na zdravlje žena.

  Robin Dunar, psiholog i autor istraživanja, otkrio je za The Vancouver Sun da je opšte zdravstveno stanje žene mnogo bolje kada se druži sa prijateljicama bar dva puta u sedam dana i pritom popije kafu ili tračari. 

  Dunar tvrdi da takve stvari podstiču žene na socijalizaciju, druženje uz piće i smeh i da to ima brojne zdravstvene prednosti kao što su: brži oporavak od bolesti, jači imunološki sistem, smanjenje anksioznosti, između ostalog.

  Naučnici su u ovom istraživanju došli do podatka da samo dve od pet žena jednom nedeljno izlaze sa drugaricama na večeru, ali puno ređe kada imaju porodicu.

  Još se pokazalo da je kod žena najbolji način komuniciranja dok se šale, smeju i prepričavaju smešne situacije, ali da je isto toliko važno koliko se drugarica nalazi u toj grupi.

  POPULARNO:  PRAVILA ZA DUG I ZDRAV ŽIVOT DR UGLOVA: OVAJ ČOVEK JE ŽIVEO 104 GODINE

  Dokazano je da ima manje smeha u manjim grupama, i da je verovatniji u većoj grupi, pa se preporučuje da se žene sastaju sa najviše tri drugarice.

  Žene možda čak i više od muškaraca moraju da održavaju prijateljske veze. To povećava nivo serotonina i oksitocina”, smatra psiholog Alisa Rubi

  Baš, a njenu tezu potvrđuje i novo istraživanje.

  “Održavanje tih veza postaje još važnije kako starimo. Postajemo zaposleniji, imamo sve veću odgovornost, a prijatelji su nam potrebni da ne budemo usamljeni”, dodaje Baš.

  Autor: Stil/super zena