Skip to content

UZGOJ HORTENZIJE U SAKSIJI: OVE VRSTE SIGURNO USPEVAJU, A OVAKO SE PRAVILNO ODRŽAVAJU!

  Podijelite sa prijateljima
  Hortenzije

  Kako biste dobili najveći broj cvetova u sezoni razmotrite samo varijante hortenzije koje cvetaju više puta. Ove biljke poseduju cvet početkom sezone, ali i kasne pupuljke, nastavljajući da cvetaju tokom godine i konstantno prebacujući cvatom iz godine u godinu…

  Kada biramo biljke koje želimo da sadimo u novoj sezoni, moramo imati na umu da vrste koje rastu ili cvetaju samo u određenom periodu godine ili traju samo jednu sezonu, nisu jedine opcije na tržištu.

  Posebno kada se radi o biljkama koje dobro uspevaju u saksijama. Cvetne vrste kao što je hortenzija mogu biti veoma lako zasađene, održavane i predstavljaju opciju koja traje dugo. Za razliku od jednogodišnjih biljaka, hortezije mogu prerasti svoje sadilice, dodajući još jednu sezonu terasi ili dvorištu.

  Kada kupujete hortenzije kako biste ih sadili u saksijama i žardinjerama, uvek tražite vrstu „hydrangea macrophylla“. Možete uživati u ovom cveću zbog njegovih velikih bujnih cvetova iz godine u godinu, za razliku od cvećarskih hortezija koje cvetaju svega nekoliko nedelja i zatim završavaju svoju sezonu, i nikada neće moći da prezime.

  Twist-n-Shout“ dolazi kao prva višegodišnja hortenzija, a proizvodi roze ili zelenkaste latice na crvenim stablima. Najnovija vrsta, „BloomStuck“, nudi predivne ljubičaste ili roze cvetove na crvenim granama. Sledećeg proleća možemo očekivati i „Summer Crush“ sortu, koja cveta sa predivnim malina crvenim laticama.

  Onda kada odlučite koju ćete od višegodišnjih hortenzija kupiti, osigurajte da one poseduju prave proporcije za sadnju.

  https://www.instagram.com/p/BjdrwhgALNc/?utm_source=ig_embed

  Stručnjaci preporučuju sadilice od oko 38 cm u obimu, posebno za vrstu „Endless Summer“. Oni takođe sugerišu upotrebu pripremljene mešavine, radije nego baštenskog zemljišta, koje može biti preteško za optimalne performanse hortenzije.

  POPULARNO:  ANTITOKSIN NAPITAK: 5 DANA I 3 KILOGRAMA MANJE

  Postavite svoje cveće na terasu, trem ili negde u dvorištu, gde će dobijati dovoljno svetlosti, ali ih ne izlažite potpuno suncu niti punoj senci, jer su jutarnje sunce i popodnevna hladovina idealni za ovu biljku.

  Takođe, proveravajte svoje hortenzije svako veče kako biste se uverili da poseduju dovoljno vode. Imajte na umu da one vole da budu u vlazi i nikada ne dozvolite da se njihovo zemljište osuši, ali im opet, preterano natapanje može škoditi.

  Ukoliko planirate da putujete i nećete biti u mogućnosti da zalivate svoje biljke, prenesite ih u punu senku.

  Ako odlučite da sadite hortenziju ovog proleća, moći ćete da uživate u njenom cvatu sve do zime, kada je potrebno da ih prenesete u bilo koji zatvoren prostor gde im se zemlja neće potpuno smrznuti.

  Održavajte iste količine vlage u korenju tokom zimskog perioda, nakon čega ih ponovo možete izneti iz garaže ili šupe kako bi u njima ponovo uživali na otvorenom, tokomjoš jedne sezone.

  Izvor:stil