Skip to content

DOMAĆI SOK OD KOPRIVE RECEPT

  Podijelite sa prijateljima

  Sok od koprive fitoterapeuti tradicionalno koriste za čišćenje i poboljšanje krvi, kao odlično lekovito sredstvo, ali je ovaj napitak sve popularniji i kao osvežavajuće piće ako mu se pridodaju pomorandže, limuni i drugi agrumi uz malo leda.

  Smatra se za jednu od najlekovitijih biljka na planeti, izuzetno je cenjena na našim prostorima. Kako da samostalno pripremate ovaj sok kod vaše kuće?

  Ovom prilikom dajemo vam četiri odlična predloga za lekoviti sok i sirup, kao i recept za čaj od koprive, tinkturu i lekovitu kupku. Za koju god opciju da se odlučite ne možete pogrešiti, a naša preporuka je da isprobate sve – jer sa koprivom nema promašaja…

  KOPRIVA BILJKA OPIS I STANIŠTE

  Biljka kopriva se bere u proleće, a i u jesen od naknadnih izbojaka. Čim naraste do oko dvadeset cm u visinu, treba da se pokosi, jer upravo njeni mladi listovi su najkvalitetniji kao i vrhovi od kojih se pravi izvaneredni sok od koprive za anemiju.

  Raste u nizinama, ali i u visokim planinama, ima je najviše na zapuštenim mestima, oko naselja, kraj puteva, pokraj ograda, zapuštenim voćnjacima i njivama, močvarama i ostalim sličnim mestima. Koprive su još po nečemu specifične, a to je da najčešće rastu u grupama tj.  u velikom mnoštvu.

  Cvetaju od 5 do 9 meseca (maj – septembar). Drugi nazivi za ovu biljku su: žara, obična kopriva, ili pasja kupina, a njen latinski naziv je Urtica Dioica.

  KOPRIVA KAO LEKOVITA BILJKA

  Svi delovi koprive su izuzetno lekoviti: stabljika, lišće, koren i cvet. Ova biljka bi nestala sa lica zemlje kada ne bi imala svoje žareće dlačice -jednostavno bi je insekti i druge životinje pojeli.

  Prirodni sok od koprive je najbolji lek za čišćenje i poboljšanje krvi. Pozitivno deluje na pankreas i pomaže pri snižavanju i obaranju visokog šećera u krvi.

  Biljka kopriva leči i urinarne infekcije i stimuliše bolji rad creva i kompletnog probavnog trakta. Upravo zbog toga je preporučuju za prolećno čišćenje organizma. U biljnoj medicini čaj od koprive postiže izvanredne rezultate kod obolele jetre i žuči, kao i kod poremećaja sna, kod tumora slezine, kod grčeva u želucu, čira, bolesti pluća i drugo.

  Koprivin čaj pije se 28 dana. Nikada ga ne puštajte da provri, jer ćete tako uništiti najdragocenije sastojke. Dozirajte ga po šolju i to svaki dan. Možete ga preventivno piti tokom cele godine, jer je savršen za prevenciju svih nabrojanih tegoba.

  On pomaže i kod bakterijskih i sezonskih virusnih infekcija. Ukoliko ste anemični, imate nedostatak gvožđa u vašem organizmu, često ste bezvoljni i tokom dana se uglavnom osećate bezvoljno, ova biljka je upravo ono što vam treba, jer sadrži mnogo gvožđa.

  POPULARNO:  NAJSTARIJI PRIRODNI LEK PROTIV KAŠLJA: IZLEČIĆETE SE PREKO NOĆI

  Sok od koprive za anemiju je opšte prihvaćen narodni lek, koji priznaje i savremena medicina. Bilo da pijete čaj ili lekoviti sok od koprive, posle određenog vremena, opet ćete pucati od energije i zdravlja. Kod ozbiljnih oboljenja kakvo je i beninga hiperplazija prostate – uvećanje prostate, ova biljka se pokazala i više nego delotvotnom. Osobe koje su konzumirale koprivine preparate imale su daleko manje zdravstvenih tegoba – studija je rađena 2013 god.

  RECEPT ZA KOPRIVIN SOK SA LIMUNOM

  Naša preporuka je da uvek sok pravite sami kod kuće, i pored sve bolje ponude u marketima i prodavnicama, ovo je daleko najbolji izbor. Potpuno čist koprivin sok dobija se iz mladih listova i stabljika.

  Potrebno je samo da stavite jednu šolju vode i dve šolje koprivinih listova u blender i dobro ih izmešate. Od četiri pune šolje listova dobićete oko pola šolje čistog lekovitog soka.

  Kao što vidite nije ništa komplikovano. Uz ovaj recept, danas je sve popularniji sok od koprive i limuna u kombinaciji sa pomorandžama i drugim argumima, evo kako da ga napravite. Potrebno vam je: 30 vrhova mlade koprive, dva limuna, tri pomorandže, limuntus (nije neophodan), 800 grama šećera, 3 litre vode.

  Operite koprivu i agrume koje ste predhodno iseckali na kriške, izručite sve u vodu i ostavite tako ceo dan da odstoje. Nakon toga sve dobro izgnječite i vaš domaći sok od koprive i limuna je spreman za piće. Ako ne želite odmah da ga popijete možete i da ga zagrejete, ali samo do vrenja.

  Ukoliko vam se ne sviđa ideja da u sok stavljate tolike količine šećera, tada možete upotrebiti kao alternativu i veću količinu kvalitetnog livadskog meda. To je nešto skuplji recept ali je svakako zdraviji. Povedite računa da se tada domaći med ne treba nikako zagrevati, već ga dodajte isključivo u svež koprivin sok, ovako pripremljen recept ima nešto kraći rok trajanja, pa ga je najbolje popiti isti dan.

  Mišljenja su podeljena oko ovog recepta, jer veća količina šećera je karakteristična za koprivin sirup i on duže traje, u slučaju da vam treba samo osvežavajući napitak, tada je puno bolji i zdraviji izbor med.

  Sok od koprive bez šećera je veoma dobar izbor za obolele od artritisa i reume, a kako u sebi sadrži mnogo gvožđa odlična je pomoć anemičnim osobama u borbi sa malokrvnošću. Ukoliko imate probleme sa kožom i kosom, muči vas uporni kašalj i šlajm, imate probleme sa bešikom- obavezno ga napravite. Koprivu možete dodavati i u vaša omiljena jela.

  RECEPTI NA STRANI 2…

  Pages: 1 2