Skip to content

DOMAĆI SOK OD KOPRIVE RECEPT

  Podijelite sa prijateljima

  NAPRAVITE JEDNOSTAVAN SIRUP OD KOPRIVE

  kilogram mladih koprivinih listova, dva i po litra vode, šećer ( 500 grama na svahih 0,5 litara tečnosti).

  Evo kako da napravite domaći koprivin sirup:

  Dobro operite i ocedite mlade listove, natopite ih u vodu i pustite da lagano krčkaju 60 minuta na srednjoj temperaturi, čim primetite da voda ukuva, dodajte novu. Nakon sat vremena dobro procedite i dodajte šećer srazmeran toj količini. Sada je važno da mešate sirup, dok se šećer skroz ne istopi.

  Kada ste završili sok od koprive prespite u prethodno streilisane staklene flaše i što bolje ih zatvorite. Postoji i druga varijanta za ovaj isti recept, a to je da se listovima koprive dodaju i listovi od ribizle i to u srazmeri 1:1.

  Ovaj recept ima dosta varijacija, a mi ćemo ovom prilikom izdvojiti još jedan – lekovit i jako ukusan: Sok od koprive i mente (nane) Potrebni sastojci: tridesetak mladih listova koprive, tridesetak listova nane, litar vode, limunska kiselina – jedna mala kafena kašičica, kilogram šećera. Kako napraviti sok od koprive sa nanom?

  Pustite da provri litar vode, a zatim sačekajte dok se malo ne prohladi. Potopite listove nane i koprive u vodu. Ostavite tako da odstoji ceo jedan dan (24h). Poveremeno obilazite ovu lekovitu smesu da bi ste je promešali. Sutradan dodajte limunsku kiselinu i šećer i mešajte sve dok se skroz ne rastope.

  U čiste staklenke prespite odličan sok od nane i koprive, možete ga piti odmah, a možete ga i čuvati u vašem frižideru.. Možete skinuti i do 20 kilograma za manje od 3 meseca

  ČAJ OD KOPRIVE PRIPREMA SE LAKO

  Na samom kraju pripremili smo vam još neke izvanredne recepte od ove biljke, o lekovitosti čaja već smo pričali, evo i recepta: Na jednu šolju vode stavi se jedna vrhom puna čajna kašičica koprive (stabljika i listovi).

  POPULARNO:  PUNO VIŠE OD OBIČNOG ZAČINA: SVA LEKOVITA SVOJSTVA I DOBROBITI MIROĐIJE

  Vrelu vodu prelijte preko koprive, poklopite i držite tako narednih pet minuta. Nakon toga dobro procedite čaj i popijte u više manjih gutljaja. Kako napraviti tinkturu?

  Pored blagodeti za zdravlje koje nam daju čaj i domaći sok od koprive, nemojte preskočiti ni izuzetno lekovitu tinkturu. Evo kako se pravi: U proleće ili jesen iskopajte korenje koprive, dobro ga očistite uz pomoć odgovarajuće četke (nemojte prati!) sitno je isecite i odložite u staklenu flašu.

  Sada sve prelijte sa 80 -procentnim alkoholom (medicinskim). Flašu ostavite dve nedelje na toplom mestu i povremeno je „obiđite“ da bi ste je protresli. Nakon 14 dana procedite sadržaj kroz filter za kafu, prespite u novu flašu i sklonite na tamnije i hladno mesto.

  Lekovita kupka od koprive Izručite jednu punu šolju koprive u veći lonac i prelijte je sa vrelom vodom. Poklopite lonac i ostavite petnaestak minuta da odstoji. Procedite i sipajte u unapred pripremljenu kadu sa toplom vodom.

  Voda u kadi treba da je prijatno topla – nikako ne vrela, tako da možete odmah ući u nju. Provedite u vodi dvadesetak minuta i nemojte se tuširati nakon ustajanja, već se samo lagano obrišite sa peškirom.

  Nakon izlaska iz kade,budite u toplom prostoru još makar sat vremena. Ukoliko kombinujete svakodnevno lekovitu kupku i sok od koprive i limuna, osećaćete se snažno, zdravo i odmorno..

  Preuzeto sa: Domaći sok od koprive recept

  Pages: 1 2