NAJLJEPŠA POGAČA

Sastojci

3 jaja

200 ml mlijeka

200 ml ulja

200 ml vode

1 paketić svježeg kvasca

1 kašičica meda

brašno po potrebi

so

30 g maka

30 g susama

Priprema

Razmrvljen kvasac staviti u toplu vodu u kojoj je razmućen med. Ostaviti ga na toplom mjestu da se aktivira.

U zdjeli razmutiti jaja pa im dodati i umješati mlijeko, ulje i nadošli kvasac. Posoliti i dodavati brašno koliko je potrebno da se dobije kompaktno tijesto.

Zdjelu s tijestom prekriti kuhinjskom krpom pa ga ostaviti na toplom mjestu da nadođe i duplo poveća svoju zapreminu.

Potom tijesto iz zdjele istresti na brašnom posutu radnu ploču i ručno ga dobro premijesiti uz dodatak brašna po potrebi. Tijesto treba mjesiti tako dugo dok se ne prestane lijepiti za ruke.

Od tijesta nožem odsjeći manji komad pa ga najprije izgniječiti rukama. 

Zatim ga između dlanova stanjiti u oblik tankog rolata, koji treba složiti u spiralu i staviti na sredinu pouljenog okruglog kalupa. 

Zatim od tijesta odsjeći veći komad pa ga isjeći na 10 jednakih djelova. Svaki dio malo gniječenjem između dlanova još malo mijesiti pa ga urolati da bude debljine 0,5 cm i složiti oko spirale u kalupu, kako se vidi na slici.

Potom od tjesta odsjeći manji komad i isjeći ga takođe na 10 djelova. Svaki dio gnječenjem između dlanova još malo mijesiti pa ga formirati u obliku kapi, uvaljati u mak i staviti u središnji slobodan prostor tankih rolnica u kalupu.

Na kraju, od tijesta odsjeći najmanji komad i isjeći ga, takođe na 10 djelova.

Svaki dio gnječenjem između dlanova još malo mjesiti pa ih formirati u obliku kuglica, uvaljati u susam i staviti u prazan prostor između tankih rolnica, uz obod kalupa.

Peći u rerni zagrijanoj na 200C oko 40 minuta.

Izvor: Kuhinja i ideje