POZNATI KUHAR DŽEJMI OLIVER SAVJETUJE KAKO ORGANIZOVATI FRIŽIDER I SAČUVATI HRANU

Tokom ljeta i velikih vrućina bacamo velike količine hrane, jer se ona u ovo vrijeme brže i kvari. On savjetuje kako da izbjegnete bacanje, odnoso kako da namirnice maksimalno iskoristite. 

Poručuje da je najvažnije da namirnice rasporedite u frižideru tako da vam one traju duže nego inače. 

Temperatura u svakom frižideru varira kako vrućina raste, tako da meso i ribu treba da držite u hladnijem dijelu, a mliječne proizvode u sredini frižidera, navodi on za Dejli Mejl. 

“Kuvano meso držite odvojeno od sirovog, a sirovo neka vam stoji na najnižoj polici. Vrata frižidera su njegov najtopliji dio koji je izložen toplini prilikom svakog otvaranja. Tu neka vam stoje sokovi i začini”, dodaje.

Ne ide sve u frižider

U frižideru držite samo one stvari kojima je tamo i mjesto. Namirnice poput paradajza nema potrebe da držite u njemu. Paradajz ostavite na suvo i mračno mjesto. Idealno je ako imate podrum. 

“Neke namirnice u frižideru čak traju kraće nego izvan njega. Hleb će, na primjer, duže da ostane svjež ako nije u frižideru”, rekao je slavni kuvar. 

Svježe povrće i začinsko bilje duže će vam trajati ako ga lagano zamotate u kuhinjski ubrus prije nego što ga stavite u frižider. Ne zaboravite da redovno mijenjate ubruse. 

Zamrzavanje ostataka

Dodaje da je zamrzivač poput vremenske kapsule za svježu hranu, i to posebno za voće i povrće. 

“Ako imate veliku količinu voća koje će vam propasti, stavite ga u kutiju, pa u zamrzivač.

Kad se zaželite finog i zdravog smutija, samo izvadite voće iz zamrzivača.

To vrijedi više-manje za sve namirnice koje ne uspijete da pojedete”, rekao je Oliver.

Izvor: zenasamja