Skip to content

SVETSKI PRIZNAT NEUROHIRURG UPOZORAVA: AKO NE ZNATE OVIH 10 STVARI, ZA VAS NEMA SREĆE I ZDRAVOG ŽIVOTA

  Podijelite sa prijateljima

  Saveti ovog čoveka su neprocenjivi – on definitivno zna o čemu priča…

  Pravila srećnog i zdravog života svakako jesu izbalansirana ishrana i fizička aktivnost, ali to nije sve!

  Poznati neurohirurg Aleksander Vlad Ćirije kaže da bez sledećih 10 stavki teško da ćete ostvariti ovaj cilj, piše Stil.kurir.rs.

  1. Ko ustaje rano, sigurno će biti zdrav

  Budite se što ranije, ako možete i sa prvim petlovima. Svakako, 9 sati je krajnja granica za buđenje, jer ćete u suprotnom celog dana zevati i biti umorni.

  2. Svež vazduh garantuje zdrav mozak

  Što više vremena provodite na svežem vazduhu i što češće luftirajte prostorije u kojima boravite. Mozak mora da dobija dovoljno kiseonika!

  3. Kretanje znači život

  Na poslu pauzu iskoristite za šetnju, čak i za lagane vežbice. Čitavo telo će vam biti zahvalno, a vi ćete se bolje osećati!

  4. Dobar dan počinje jutarnjim tuširanjem 

  Razbudićete se, osvežiti, podići duh i suzbiti depresiju!

  5. Doručak je vreme za potpuni odmor

  Prvi obrok treba jesti u tišini, bez novina, televizije, mobilnog telefona. Fokusirajte se samo na hranu – i brzo ćete popraviti varenje.

  6. Zdravlje u šoljici

  Čaj ili kafu pijte polako, nikako ne “zavrat” i na brzinu. Isto kao i sa doručkom, popijte šoljicu omiljenog toplog napitka bez distrakcija sa strane.

  POPULARNO:  PRAVI BORE, SUŠI KOŽU I TO JE SAMO DELIĆ: ŠTA ALKOHOL JOŠ RADI I KAKO UTIČE NA FIZIČKI IZGLED


  7. Smejte se

  Što češće to bolje! Mozak možete lako da prevarite – nasmešite kao signal da je sve u redu, čak i ako nije, i mozak će sniziti nivo hormona stresa u telu!

  8. Ručak mora da bude lagan

  Podelite porciju ručka sa prijateljem, kao što stara izreka kaže. Bolje i da ostanete malčice gladni nego da se prejedete. Ne terajte telo da radi nepotreban posao!

  9. Večera još laganija od ručka

  Opet ćemo citirati staru izreku: Večeru dajte neprijatelju”. Večernji obroci treba da budu najlaganiji mogući, jer ne bi trebalo unositi hranu koja je teška za varenje, poput mesa i masne hrane. Pustite telo da se odmori. Takođe, uveče ne bi trebalo piti alkohol, jer će vam uništiti san.

  10. Spavanje je svetinja

  U modernom društvu većina ljudi spava malo kako bi imali što više vremena za obavljanje različitih aktivnosti. Ali, ovo je potpuno pogrešan pristup, jer spavanje je jednako važno kao i hrana i vazduh. U krevet morate najkasnije u ponoć, upozorava dr Aleksander.

  Stil.kurir.rs