Skip to content

8 RAZLOGA DA GAJITE KOKOŠKE U DVORIŠTU: KORISNIJA ŽIVOTINJA OD OVE NE POSTOJI

  Podijelite sa prijateljima

  Foto: Shutterstock

  Ako imate dvorište, nabavite ove korisne životinje i ne brinite

  Pre nekoliko decenija svako domaćinstvo sa kućom i okućnicom, u dvorištu je držalo životinje. Vremenom smo izgubili tu naviku, što zbog velike obaveze, što zbog dostupnosti sveže hrane, ali već par godina postoji trend gajenja kokošiju. 

  Donosimo vam 8 razloga zašto u svom dvorištu morate da gajite kokoške:

  1. Sveža jaja i zdravo meso

  Danas kada je sve GMO, organska hrana ima nemerljivu vrednost.

  2. Besplatno organsko đubrivo

  Možda ovo nije nešto sa čim biste se hvalili, ali ako gajite povrće i cveće, vaša bašta će vam biti zahvalna na organskom đubrivu.

  3. Kokoši menjaju pesticide

  Samo pustite kokoši da slobodno hodaju po bašti i ne morate više da prskate vaše ruže i povrće jer kokoši uspešno eliminišu pojavu štetočina u bašti.

  4. Uspešno ćete se rešiti viška hrane

  Kokoške ne biraju hranu, one prosto vole da jedu sve. Ono što vam ostane od ručka “bacite” pred kokoške i one će većinu stvari u slast pojesti: kuvan pasulj, paste, stari hleb i td.

  5. Uništavaju korov

  Pilići ili kokoške su pravi saveznik svakog baštovana. Sve što treba da uradite je pustite kokoške da slobodno hodaju po dvorištu, a one će ćukati, kopati i na taj način eliminisati korov.

  POPULARNO:  OVO SU NAJRANIJI ZNACI DA VAM JETRA NIJE U REDU !?

  6. Kokoši su vid terapije

  Psiholozi smatraju da osobe sa demencijom, deca sa autiznom moraju da dođu u dodir sa kokoškama. Hranjenje i gledanje ovih životinja na njih će da deluje kao terapija.

  7. Lekcija za decu

  Ako imate decu dajte im obavezu da hrane kokoške. To će ih naučiti odgovornosti, ali i mogućnosti da sagledaju odakle dolazi hrana.

  8. Jeftino je

  Kokoške nisu zahtevne životinje. Osim kokošinjca koji ne mora biti veliki, one zahtevaju minimum hrane (jer dosta dobijaju od onog što ostane iza vas). Izuzetno su korisne u smislu da nam daju jaja, zdravo meso, ali i da nam obezbeđuju organsko đubrivo za povrtnjak.

  Nikad nije kasno da svoje dvorište obogatite korisnom i pametnom životinjom kao što je to kokoška!

  Izvor: stil