DODAJTE OVU BILJKU U KROMPIR SALATU: DOBIĆETE PRAVU VITAMINSKU BOMBU I NAJBOLJI PROLEĆNI DETOKS

Sremuš je jedna od moćnih samoniklih biljaka koja posle hladne i duge zime brzinom munje obnavlja telo i čisti organizam od glave do pete.

U narodu poznat kao medveđi luk, sremuš sadrži obilje etarskih ulja, vredne minerale, soli, šećer, vitamin C, karoten, belančevine, masti i alicin.

Ukoliko protrljate bilo koji deo biljke među prstima, osetićete karakterističan miris belog luka.

Ali, kada zagrizete listić sremuša, njegov glavni sastojak alin, pod uticajem kiseonika, pretvara se u alicin koji “miluje” kardiovaskularni sistem i pomaže da krvni sudovi ostanu mladi i elastični. U isto vreme, sprečava da se krv lepi za krvne sudove.

Pored toga što čisti organizam od toksina, ima antibakterijsko i antivirusno dejstvo. Travari kažu da je dovoljan samo gram sremuša dnevno da podstaknete cirkulaciju i da vam krv normalno teče kroz vene! 

Hematomi i rane koje sporo zarastaju bivaju brzo izlečene ako se premažu svežim sokom od sremuša, a kupke sa njegovim lišćem smiruju nadraženu kožu, ekceme i dermatitis.

Sremuš u kulinarstvu

Od njega možete pripremati salate, supe, sosove, ili ga koristiti kao začin za sir i namaze. Na nekim pijacama je dostupan u svežem obliku, a u trgovinama zdrave hrane možete kupiti prehrambene proizvode sa sremušem. Najbolje je da ga jedete svežeg, a nije ga preporučljivo sušiti, jer gubi svoja lekovita svojstva.

POPULARNO:  OVAJ SIRUP SPREČAVA KAŠALJ KAO OD ŠALE VEĆ OD PRVOG DANA KORIŠĆENJA: EVO KAKO SE JEDNOSTAVNO PRIPREMA

Sremuš je najukusniji ako se sitno isecka i pomeša sa zelenom salatom, ili kad se stavi u krompir salatu. Svaki list sremuša dobro operite pod mlazom vode. Zatim naseckajte sitno oko 70 g sremuša.

Krompir oljuštite, isecite i stavite u hladnu posoljenu vodu da se kuva oko 20 minuta (ne sme se raskuvati). U maloj posudi napravite preliv za salatu:

U posudicu staviti so, šećer, i prelijte sa 100 ml vode. Dodati sirće i ulje i promešati. Skuvani krompir prebacite u posudu za serviranje, dodajte 70 g iseckanog sremuša, prelijte sa prelivom za salatu i dobro izmešajte.

Ako živite u gradu, sremuš ćete naći na pijacama odmah u rano proleće. Ako, pak, nemate vremena za pripremu kapi od sremuša, možete ih naći u svakoj bolje snabdevenoj biljnoj apoteci ili prodavnici zdrave hrane.

Izvor: stil