Skip to content

EVROPSKA AGENCIJA ZA ZAŠTITU HRANE IZDALA UPOZORENJE: ZELENI ČAJ MOŽE DOVESTI DO OTKAZIVANJA JETRE!

  Podijelite sa prijateljima

  Ekstrakt zelenog čaja može uzrokovati oštećenje jetre, saopšteno je iz Evropske agencije za sigurnost hrane (EFSA).

  Uz sve pogodnosti zelenog čaja koji se često prepisuje kod raznih dijeta, te pomaže pri gubljenju kilograma, svakodnevno uzimanje prevelike količine može biti štetno za jetru, pa dovesti čak i do njenog otkazivanja.

  Krivci za to su katehini, vrsta polifenola koji su esencijalne molekule za fiziologiju biljaka, bitni za funkcije poput rasta i pigmentacije.

  Pretpostavlja se da je štetna doza oko 800 mg dnevno, ali još nema službene potvrde o sigurnoj dnevnoj dozi katehena.

  Iako mnogi trgovački lanci prodaju ekstrakte zelenog čaja, u velikoj većini slučajeva radi se o dozi manjoj od 800 mg katehina.

  Upozorenje iz EFSA došlo je nakon što su kanadske kolege tražile oštrije provjere, a sve je pokrenuo slučaj tinejdžera koji je uzimao tablete zelenog čaja, a sada mu treba dijaliza jetre.

  POPULARNO:  IMALA JE ČAK 92 KG PA SMRŠALA 44 KG! OVO JE DIJETA SANDRE REŠIĆ

  U posljednjih par godina u medicinskim časopisima pojavilo se više slučajeva u kojima su ljudi imali velikih problema s jetrom, a glavni uzrok su bile tablete zelenog čaja.

  Tako je muškarac iz Australije završio na transplantaciji jetre, a u Engleskoj je jedna 16-godišnjakinja oboljela od hepatitisa jetre nakon što je koristila tablete zelenog čaja za mršavljenje.

  U zaključku je EFSA objavila da je katehin u malim količinima vrlo dobar za zdravlje, ali pretjerivanje bi moglo dovesti do pogubnih posljedica.

  Izvor: haber