Skip to content

KOJA TEMEPERATURA ZA PRANJE VESA JE PRAVA DA BI SE UKLONILE BAKTERIJE

  Podijelite sa prijateljima

  Pranje garderobe na 40 stepeni možda ne škodi okolini, ali i ne ubija većinu bakterija, tvrdi novo istraživanje. Jedna od četiri stvari, oprane u mašini na 40 stepeni, sadrže fekalne bakterije.

  Mikrobiolozi su takođe pronašli da jedna od četiri stvari oprane na 40 stepeni sadrži tragove bakterija koje se obično nalaze u fecesu. Naučnici su testirali više od stotinu komada dječje garderobe i posteljine koju su donirali roditelji.

  Pola primjeraka je oprano na 40 stepeni dok je druga polovina analizirana neoprana. Naučnici su došli do zaključka da najviše bakterija sadrže plišane dječje igračke.

  Takođe dječje majice i benkice sadrže dosta bakterija, dok su pantalone i jastučnice bile manje prljave. “Rezultati nisu iznenađujući, posebno ako znate da moderan način pranja veša predstavlja odličnu podlogu za klice” kaže dr Lisa Ekerli.

  “Ljudi žive u ubjeđenju da će prosto stavljanje prljavih stvari u mašinu ubiti sve bakterije, ali to tako ne ide”, dodaje ona. “Iako izgleda i miriše na čisto, ne znači da je higijenski čisto” naglašava dr Ekerli.

  POPULARNO:  PITA MAFINI SA SIROM

  I dok su niske temperature dobre za odjeću i našu okolinu, ne može se reći da su dobre i za naše zdravlje. “Bakterije i virusi kao što su influenca i ešerihija koli mogu da prežive ukoliko perete svoj veš ispod 60 stepeni i da povećaju rizik od infekcije” misli i dr Piksi MekKena.

  Doktori preporučuju da se sav veš pere na minimalnoj temperaturi od 60 stepeni, a kada se pere na nižoj temperature potrebno je ubaciti dezinficijens u veš. Prethodne studije otkrile su da se blizu 10.000 organizama nalazi na svakom paru “čistih” čarapa.

  Sa druge strane, bakterije se mogu razmnožiti i u mašini što znači da se bakterije prenose između pranja. Kako biste sprijječili ovo, jednom mjesečno pustite praznu mašinu na programu od 90 stepeni.

  Takođe, važno je prati posteljinu odvojeno od donjeg rublja i peškira. Nakon pranja veša, dobro je ostaviti mašinu otvorenom, kako bi se osušila i tako smanjio broj bakterija unutra. Takođe, pomaže i redovno pranje mašine iznutra i spolja, deterdžentom.

  Izvor : banjaluka.com