Skip to content

PO ČEMU JE POSEBNA ČUVARKUĆA: SVAKA KUĆA BI JE TREBALA IMATI IZ 7 RAZLOGA

  Podijelite sa prijateljima

  Postoji staro narodno vjerovanje da čuvarkuća na krovu štiti od udara groma, te stara narodna poslovica koja glasi: Bolje je imati čuvarkuću na kući nego dva psa ispred kuće.

  Čuvarkuća je izuzetna biljka koja se u narodnoj medicini koristi zbog svojih protivupalnih, i diuretičkih svojstava, a može se primeniti obliku soka, obloga, masti, tinkture ili čaja.

  Čuvarkuću je lako uzgojiti iz njenih izdanaka. Ona je veoma otporna biljka koja se može uzgajati u teglama ili na otvorenom.

  Dostupna je u različitim bojama, a naraste do dvadesetak centimetara. Gdegod da je posadite nećete pogrešiti, dobićete divan ukras, a uz to i lek za prvu pomoć.

  Interesantno je i to da čuvarkuća deluje i nakon zamrzavanja..

  Šta sve leči čuvarkuća?

  Izvanredan lek za kožne bolesti i rane:Čuvarkuća ima slično delovanje aloe veri, koja je poznata u lečenju različitih kožnih tegoba.

  Ova biljka se smatra jednim od najsigurnijih lekova za širok spektar kožnih bolesti.

  Zbog antiupalnih i antiseptičkih svojstava služi i kao odlična prva pomoć kod opekotina, uboda i ugriza, jer pruža brzo olakšanje i smirenje.

  POPULARNO:  TORTA SA JAGODAMA I SOČNIM BISKVITOM: OSVEŽAVAJUĆA I BRZA

  Problematično mesto jednostavno premažite sokom čuvarkuće ili stavite oblog od prerezanog lista.Sok čuvarkuće:

  Sok čuvarkuće sadrži polisaharide i antibakterijske spojeve koji se uspešno bore protiv bakterija.

  Pomaže i kod nervnih smetnji, strahova i padavice, te protiv crijevnih parazita,prenosi Pult

  Može se piti ili grgljati u slučaju bronhitisa, gnojne upale zuba, uva i grla. Preporučuje se kod zloćudnog tumora materice i usne šupljine.

  Pijte tri kašike soka na dan ili pojedite nekoliko listova ove biljke. Čuvarkuća u medu: Ova smesa uspešno leči miome i ciste na maternici te probleme saštitnom žlezdom.

  Deluje detoksikacijski te se preporučuje nakon neumerenosti u jelu i piću.

  Pomiješana s vrućom vodom, smesa čuvarkuće i meda snižava temperaturu.

  Sameljite 750 g listova čuvarkuće i pomešajte ih s kilogramom meda. Uzimajte jednu kašiku ujutro na prazan želudac i tokom dana jednu do dve kašičice.