Skip to content

BAKOPA: KAKO SE GAJI NAJLEPŠA PUZAVICA NA SVETU

  Podijelite sa prijateljima

  Izaberite omiljenu boju predivnog cveta i ukrasite baštu 

  Ako tražite cvet koji će ovog leta dodatno ulepšati vaš balkon ili baštu, možda je dražesna bakopa pravi izbor.

  Dolazi u bogatoj paleti boja, a ako pravilno brinete o njoj nagradiće vas bujnim cvetanjem bezbroj sitnih cvetića.

  Bakopa je puzavica, odnosno viseća letnja biljka koja raste do visine od deset centimetara, ali ima mnogobrojne viseće ogranke koji mogu da budu dugački i do metar. To je čini idealnim cvetom za žardinjere i viseće saksije, a njen cvetni slap ukrasiće balkon na očaravajući način.

  Bakopa cveta od juna do oktobra, a najbolje raste na suncu ili u polusenci uz redovno zalivanje vodom koja je odstajala (nikako ne hladnom). Naročito joj pogoduje jutarnje sunce i popodnevna senka, jer tada celog leta neumorno cveta.

  Odgovara joj dobro drenirana, plodna i kontinuirano vlažna zemlja, dok je na sušu i mraz osetljiva. Tokom cvetajućeg razdoblja treba je prihranjivati svakih 14 dana tekućim gnojivom za cveće.

  POPULARNO:  VRATITE BJELINU I SJAJ KUĆANSKIM APARATIMA

  Lepo će izgledati kao prekrivač tla, uz ivice bašte i zidova preko kojih pada, u visećim saksijama, a zbog svojih sitnih cvetića idealna je i za popunjavanje šupljina među višim biljkama i u posudama i u bašti.

  Cvetovi dražesne bakope mogu da budu jednobojni ili višebojni, a najčešće su beli, ljubičasti, žuti i ružičasti. Veoma je lepa i u kombinaciji s drugim cvećem kao što su verbena, surfinija, grmolika muškatla, begonija i slične vrste.

  Bakopa nije zahtevna za održavanje i lako ju je uzgojiti u predivni cvet, ali vrlo često znaju da je napadnu bele mušice na šta treba pripaziti.

  Izvor: Stil