Skip to content

ČUDESNI KANTARION I SVE NJEGOVE MOĆI: NARODNA MEDICINA U SVOM PUNOM SJAJU

  Podijelite sa prijateljima
  Foto: Shutterstock

  Kantarion se najčešće koristi za ublažavanje simptoma depresije i stanja koja su usko povezana sa depresijom, kao što su anksioznost, hronični umor, manjak apetita i problemi sa spavanjem

  U alternativnoj medicini se cvetovi i listovi kantariona koriste u svrhu poboljšanja zdravlja celokupnog organizma i prevenciju niza bolesti. Kantarion se najčešće koristi za ublažavanje simptoma depresije i stanja koja su usko povezana sa depresijom, kao što su anksioznost, hronični umor, manjak apetita i problemi sa spavanjem.

  Kantarion se takođe vrlo često koristi za regulaciju srčanog ritma i raspoloženja. Može da pomogne u ublažavanju simptoma menopauze, opsesivno kompulzivnog poremećaja i sezonskog afektivnog poremećaja.

  Aktivna jedinjenja kantariona, hipericin i hiperforin, zaslužni su za lekovita svojstva kantariona. Naučnici su ustanovili da hipericin i hiperforin direktno utiču na rad nervnog sistema i komunikaciju između neurotransmitera.

  Depresija

  Uzimanje ekstrakta kantariona može da popravi raspoloženje, ublaži anksioznost i nesanicu uzrokovanu depresijom. Jedno istraživanje je pokazalo da je kantarion u lečenju depresije delotvoran jednako kao i antidepresivi.

  Ipak, s obzirom da kantarion nije značajno efikasniji od antidepresiva i dolazi u interakciju sa brojnim lekovima, stručnjaci ističu da ga treba uzimati isključivo uz savetovanje sa stručnjakom.

  Simptomi menopauze

  Neki dokazi upućuju da se kombinacija cimicifuge i kantariona može koristiti za ublažavanje simptoma menopauze. Ova kombinacija može ublažiti valunge i poboljšati kvalitet spavanja.

  Iritacije kože

  Nanošenje kreme ili masti sa ekstraktom kantariona može da ublaži simptome kožnih bolesti i iritacija kože. Jedno istraživanje je pokazalo da je kantarion naročito delotvoran u ublažavanju simptoma psorijaze.

  Zaceljivanje rana

  Nanošenje masti ili kreme sa ekstraktom kantariona 3 puta dnevno može da pomogne u bržem zaceljivanju rana i da smanji vidljivost ožiljaka.

  Anksioznost

  Uzimanje ekstrakta kantariona zajedno sa valerijanom može da ublaži anksioznost.

  POPULARNO:  KARDAMOM JE VAŽAN SAVEZNIK U VAŠOJ ISHRANI: ČISTI TELO OD TOKSINA, PODIŽE IMUNITET

  Tumor mozga

  Uzimanje hipericina u periodu od 3 meseca može da smanji veličinu tumora mozga i da poveća verovatnoću uspešnog lečenja.

  Predmenstrualni sindrom

  Kantarion može ublažiti neke simptome PMS – a, naročito bolove i grčeve u mišićima, napetost i razdražljivost.

  Nuspojave:  Stručnjaci ističu da je, po pravilu, potpuno sigurno uzimati kantarion u periodu od godinu dana. Ako se uzima duže, može da uzrokuje probleme sa spavanjem, nemir, anksioznost, razdražljivost, želudačne tegobe, suvoću usta, vrtoglavicu, glavobolju, osip i dijareju. Ako ste primetili narušen kvalitet sna, svakako smanjite dozu.

  Kantarion se ne sme uzimati u velikim količinama, naročito kod izlaganja suncu. Ako ste svetlije puti, kantarion nemojte da uzimate pre izlaganja suncu i koristite kreme sa visokim zaštitnim faktorom.

  Upozorenja:  

  Istraživanja su pokazala da uzimanje kantariona tokom trudnoće može da poveća rizik od nastanka urođenih poremećaja. Postoje dokazi koji upućuju da uzimanje kantariona može smanjiti verovatnoću začeća. Ako planirate trudnoću, nemojte da uzimate kantarion.

  Osobe koje pate od teške kliničke depresije treba da budu oprezne kod uzimanja kantariona kako bi sprečili nastanak manije, stanja kojeg karakteriše prekomerna potreba za fizičkom aktivnošću i impulsivno ponašanje. Kantarion može uzrokovati nastanak psihoze kod osoba koje pate od šizofrenije.


  Stil.kurir.rs