Skip to content

ZELENA BOMBA SA ČAROBNIM DEJSTVOM: IZBACUJE TOKSINE, SKIDA KILOGRAME I JAČA KOSTI

  Podijelite sa prijateljima

  Celer ima mnogobojne zdravstvene efekte 

  Celer spada u jednu od najhranjivijih i najzdravijih biljaka, koja se najčešće koristi u kuvanju ili kao jedan od sastojaka svežih salata.

  Pored korena i listova koji su veoma lekoviti, naročito ako ga jedemo sirovog, u očuvanju sveoukupnog zdravlja odličan je i sok od ovog povrća.

  Sveži sok od celera izuzetno je blagotvoran za organizam, jer je vrlo bogat hranjivim materijama.

  Naime, celer sadrži gotovo sve esencijalne minerale, vitamine, bogat je antioksidansima, podstiče rad brojnih organa i čisti od štetnih materija.

  Izbacuje toksine


  Sok od celera čisti organizam od toksina, hidrira i deluje alkalizujuće. Sadrži mnoge hranjivih materija i može biti snažan diuretik tako što uklanja višak vode iz tela.

  Naročito je efikasan za čišćenje i pravilan rad bubrega, te se sirovi recepti koji sadrže celer preporučuju čak i za lečenje bubrežnih kamenaca. 

  Održava kožu zdravom


  Bogat je niacinom, vitaminima A, B, C, K i folatima, koji su važni za zarastanje oštećenja na koži i održavanje njenog zdravlja. Ti vitamini pomažu i u proizvodnji kolagena, pa tako daju mladolik izgled kože.


  Snižava holesterol

  Sadrži hemijski spoj, koji se zove 3-n-butilftalid, a koji na prirodni način snižava nivo holesterola u krvi.  Takođe, sok od celera pojačava izlučivanje steroidnih kiselina, te žuči, koji je takođe dobar u skidanju lošeg holesterola.

  POPULARNO:  EVO ŠTA ĆE SE DESITI AKO POPIJETE ČAJ OD BELE BREZE: DVAPUT ĆETE OVO ČITATI, MALO KO JE ZNAO

  Jača kosti


  Pogledate li malo bolje, videćete da celer izgleda kao kost, a ako to povežemo li to s idejom da namirnice svojim izgledom ‘pokazuju’ za šta su zdrave (pa se, tako, orasi preporučuju za zdravlje mozga, na primer), celer bismo mogli povezati sa zdravljem kostiju. Ali ne samo po izgledu: celer sadrži 23 posto natrijuma, tačno koliko i kost, pa vredi razmisliti.

  Osim toga, vrlo je bogat silicijem i kalcijumom, koji jačaju i regenerišu oštećene kosti. Takođe, bogat je vitaminom K, koji igra važnu ulogu u zaštiti od osteoporoze i metabolizmu kostiju.

  Pomaže kod mršavljenja

  Sok od celera sadrži jako malo kalorija, a izuzetno je bogat hranjivim sastojcima. Stoga, drži apetit pod kontrolom i pomaže da lakše izgubimo višak kilograma.

  Izvor: Stil.Kurir


  Tags: