Skip to content

7 NAMIRNICA KOJE SADRŽE JOD: SPREČITE BOLEST ŠTITNE ŽLEZDE

  Podijelite sa prijateljima

  Jod je važan mineral koji putem ishrane svakodnevno treba unositi u organizam, piše Lovesensa.

  Ovaj mineral je neophodan za pravilno funcionisanje štitne žlezde, odnosno utiče na proizvodnju tiroidnih hormona koji imaju važnu ulogu u celom telu.

  Nedostatak joda izaziva oticanje štitne žlezde, odnosno dolazi do oboljenja koje se naziva hipotireoza. Simptomi koji se javljaju kod hipotirioze najčešće su umor, slabost mišića i naglo gojenje, otečeno lice, glavobolja, pospanost, depresivno raspoloženje, nizak pritisak, opadanje kose i suva koža.

  Doručak treba da vas dovoljno zasiti kako bi se u nastavku dana regulisao apetit. Dajemo vam 5 dobrih ideja za doručak ako ste na…

  Kako biste sprečili deficit joda i sačuvali zdravlje štitne žlezde, važno je da redovno jedete namirnice koje sadrže jod:

  1. Alge – dobar su izvor antioksidanata, vitamina i minerala, a sadrže malo kalorija. Bogate su jodom, a izdvajaju se tri vrste: kombu, nori i vakame alge. Alge možete kupiti u bolje snadbevenim prodavnicama zdrave hrane.

  2. Bakalar – sadrži malo masti i kalorija, a bogata je mineralima i nutrijentima, uključujući jod.

  3. Mlečni proizvodi – istraživanja pokazuju da jedna šolja mleka zadovoljava polovinu naše dnevne potrebe za jodom, a isto važi i za jogurt. Kada su u pitanju sirevi, najviše joda ima švapski sir.

  POPULARNO:  PROBLEM SA ŠTITNOM ŽLEZDOM: EVO ŠTA TREBA SVAKA ŽENA DA URADI ZA LEČENJE NEAKTIVNE TIROIDE

  4. Jodirana so – 1/4 kašičice jodirane soli sadrži 71 mcg joda, što je polovina od dnevne potrebe organizma za jodom. Međutim, so sadrži i natrium koji može biti rizičan po zdravlje bubrega i krvni pritisak, pa je važno da budete oprezni sa njegovom upotrebom.

  Ovaj napitak je savršen pred polazak na more, ili/i tokom boravka na moru. Deluje kao probiotik, a uz to i čisti organizam!

  5. Tuna – sadrži malo kalorija, bogata je proteinima, jodom, kalijumom, gvožđem i vitaminom B.Tuna je dobar izvor omega 3 masnih kiselina, što je čini odličnom namirnicom u prevenciji srčanih oboljenja.

  6. Jaja – predstavljaju odličan izvor proteina, zdravih masnoća i savršene kombinacije vitamina i minerala. Jod se nalazi u žumancetu.

  7. Suve šljive – bogate su vlaknima, vitaminom K i A, kalijumom i gvožđem. Takođe, suve šljive predstavljaju odličan izvor joda, pa se često preporučuju veganima kako bi nadoknadili unos joda u organizam.

  Izvor: Lovesensa