LUBENICA DIJETA + 3 RECEPTA: SMRŠAJTE UZ POMOĆ NAJSLAĐE DIJETE

LUBENICA DIJETA

LUBENICA DIJETA

U borbi protiv vrućine, lubenica je najukusniji saveznik. Sem što sladi i rashladi, lubenica ima još vrlina, a to je da se usprešno bori protiv viška kilograma.

Osobine lubenice koje uočavamo na prvi pogled i prvi zalogaj: ukusna, osvežavajuća i jeftina, a stručnjaci kažu – i zdrava. Naime, oko 92% lubenice čini voda, što je svrstava u izvrsne izvore hidratacije.

Opšte je poznato da je hidratacija, posebno u vreme velikih vrućina, ključna za optimalno funkcionisanje organizma i lep, zdrav, izgled. Pored vode, lubenica sadrži prirodne šećere koji je čine tako ukusnom, a istovremeno zdravom i okrepljujućom.

Što se tiče ugljenih hidrata, u lubenici ima oko 1.1g vlakana, a vlakna dokazano stvaraju dugoročan osećaj sitosti i pozitivno utiču na probavu.

Sve navedene karakteristike, lubenicu čine i prvoklasnim borcem protiv suvišnih kilograma, nakupljenih tokom duge zime.

Međutim, uživanje u lubenici ipak nećemo posmatrati kao striktan plan ishrane, nego kao ukusan način da pročistimo organizam, rešimo se toksina i doteramo brojke na vagi.

Prvi trik kojim lubenica uspešno “vara” naš mozak, krije se baš u visokom sadržaju vode. Naime, repetitivni unos zalogaja i žvakanje, šalju signal mozgu da unosimo i veliku količinu kalorija.

Međutim, visok procenat vode, omogućava nam da se prejedemo lubenice, a da pritom unesemo malo kalorija. Naravno, prejedanje bi trebalo izbegavati, ali je ponekad tako teško odoleti hladnoj lubenici.

Budući da voda vrlo brzo prostruji kroz naše telo, efikasno ćemo se rešiti i toksina, soli i drugih nečistoća. Stručnjaci kažu da dehidriranost i žeđ ponekad percipiramo kao glad, pa ćemo povećanim unosom sočne lubenice, rešiti i ovu zavrzlamu.

Istraživanja pokazuju da lubenica utiče i na smanjenu akumulaciju masnoća, a efikasna je i protiv bolova u mišićima, nakon napornog treninga.

Rigorozne dijete predlažu pročišćavanje organizma, tako što ćemo tri dana jesti isključivo lubenicu. Nakon ovakvog posta, postepeno se u jelovnik vraćaju i druge namirnice.

Mi vam, ipak, predlažemo da lubenicom samo obogatite postojeći plan ishrane. Uzmite krišku lubenice umesto preslatkih i gaziranih sokova, ili se njome zasladite, umesto komada torte, kolača ili sladoleda.

Unećete manje kalorija, a telo ćete okrepiti vitaminima C i A, kao i beta karotenom.

Preporučujemo vam i ova tri brza i jednostavna recepta, za serviranje lubenice na malo drugačiji način:

PROČITAJTE RECEPTE NA STRANI 2…