SJAJAN ROLAT OD GAUDE

Pravila sam ovaj rolat nekoliko puta do sada, i kad god bih ga iznela na sto, gosti su bili oduševljeni njegovim izgledom, a već nakon par zalogaja i ukusom …

Na ovoj slici je dupla mera, znači, od jedne se dobije dvadesetak rolatića …

Za jedan rolat je potrebno:

– 9 ili 12 kriški malo deblje, mesoreznicom sečene gaude 
– peki papir 
– dvije veze blitve 
– 150 gr krem ​​sira 
– 1 skuvana i iseckana šargarepa 
– šaka skuvanog graška 
– 2 skuvana i iseckana jaja

Najpre je potrebno pripremiti blitvu, očistiti je od žila, oprati, provučavajući kroz ključalu vodu, odmah odlagati na dupli kuhinjski ubrus, da se osuši od vode.Šargarepu, grašak i jaja staviti u zasebne činijice.

Kora od gaude pravi se tako što se na veliki pleh iz rerne stavi peki papir, pa se na njega slože listovi sira, u formu 3 x 3, ili 3 x 4 komada, pazeći da se sve ivice malko preklope (vidi se na slici).

Staviti pleh u rernu zagrejanu na 160 stepeni, ali, bukvalno samo na par minuta, 5, 6…. To će biti sasvim dovoljno da sir omekša, i da se ivice sira zalepe jedna za drugu.

Izvaditi pleh iz rerne, i ostaviti da se sir ohladi. Ja povučem papir sa pleha, direktno na sto, i za desetak minuta je hladno, i spremno za filovanje.

Na sir slagati listove blitve. Na blitvu namazati pažljivo krem sir, pa po krem siru pobacati kockice šargarepe, jaja i grašak.

Pomoću peki papira polako, ali čvrsto zavijati rolat. Umotati ga u streč foliju, i staviti u frižider, da prenoći.

Sutradan će sečenje biti lako i jednostavno.

Uživajte