Skip to content

TRADICIONALNA VRANJANSKA PITA OD TRI KARAKTERISTIČNA SASTOJKA

  Podijelite sa prijateljima

  TRADICIONALNA VRANJANSKA PITA

  TRADICIONALNA VRANJANSKA PITA

  Samsa je tradicionalna pita vranjskog kraja, sprema se gotovo u svakoj kući i to samo u Vranju i okolini. Svaka Vranjanka je sprema na svoj način iako su tri glavna sastojka opšte poznata – beli luk, kore i kiselo mleko.

  Prema kazivanju starih Vranjanaca samsa se spremala u njihovim domovima od davnina. Postoji kazivanje Vranjanaca da mlada devojka ne može da se uda, ako ne zna da pravi samsu.

  Inače, sama reč “samsa”, potiče od persijske reči „samosa“, što znači trougao. Veruje se da je samsa nastala u centralnoj Aziji i predstavlja trogulasto, prženo ili pečeno, punjeno testo.

  Takođe, i u Turskoj se izgovara “samsa”. S obzirom da je vranjska kuhinja nastajala pod uticajem orijenta, turska kuhinja uticala je da ova pita ostane zastupljena u ovim krajevima do današnjih dana.

  Zanimljivo je da se samsa našla na meniju mnogih gradskih restorana koji neguju tradicionalnu kuhinju, neke varijacije ove pite se mogu naći i u pojedinim pekarama, ali ipak najzastupljenija je na domaćim trpezama.

  POPULARNO:  KADA PROBATE AFRIČKU KRALJICU, NEĆETE POŽELETI NI JEDNU DRUGU ČOKOLADNU TORTU IKADA

  Vranjske domaćice rado spremaju ovu pitu, a ona je sastavni deo ne samo prazničnih već i svakodnevnih gozbi.

  Zbog načina života danas je samsa dobila svoj “instant” oblik i najčešće se sprema sa gotovim korama.

  TRADICIONALNA VRANJANSKA PITA RECEPT:

  3 jajeta umutiti sa čašom jogurta i šoljicom ulja. Izdvojiti 3 kore iz pakovanja. Svaku koru mazati smesom, a na treću izmrviti sir preko premaza.

  Uviti u rolat i iseći na parčiće pre pečenja. Nakon što se kore uviju pita treba da odstoji 20 minuta pre nego što se stavi u rernu.

  Кad pita porumeni premazati je pomešanim kiselim mlekom i belim lukom. Nakon toga vratiti u rernu i peći još desetak minuta.

  PROČITAJTE JOŠ: JABUKOVA RAVANIJA: NAJLEPŠA MAKEDONSKA SLATKA PITA

  Izvor: Opanak.rs