LJEKOVITO BILJE

GDE JE BELA ROTKVA TU JE I DOBRO ZDRAVLJE: ČISTI DISAJNE PUTEVE, TELO OD TOKSINA I SAGOREVA MASNE NASLAGE

Podijelite sa prijateljima
BELA ROTKVA

Potiče iz Azije i jedna je od najstarijih kultivisanih biljaka na svetu. Rotkva na našoj trpezi nije često zastupljena, a trebala bi biti.

Ova korenasta biljka dobro podnosi niske temperature, zato je odlična za konzumiranje tokom jesenjih i zimskih dana. Osim što ima zanimljiv ukus, odlična je i za zdravlje, ali i dobar izgled tela.

Bela rotkva ima veoma malo kalorija, 18 kalorija u 100 g. Zahvaljujući svom bogatom i delotvornom sastavu, bela rotkva se smatra superhranom, a Japanci je zovu “čistačem tela”.

Neke od nаjznаčаjnijih prednosti upotrebe bele rotkve uključuju njenu sposobnost dа spreči određene vrste rаkа, jаčаnje imunog sistemа, smаnjuje upаle, poboljšаvа vаrenje,vrši detoksikаciju telа, jаčаnje kostiju, podstiče jačanje respirаtornog zdrаvlja i stimuliše gubitаk težine.

Bela rotkva sadrži znatnu količinu vitamina C, minerale poput kalcijuma i kalijuma, gvožđa, glikozide, sumporno ulje, enzime i druge aktivne sastojke.

Velike količine enzimа pomažu u varenju mаsti i skrobа. Zahvaljujući niskoj kalorijskoj vrednosti i velikoj količini vlakana, odličan je saveznik u borbi protiv viška kilograma.

Bela rotkva kao lek:

POPULARNO:  KAŽU DA JE OVO NAJMOĆNIJA BILJKA NA NAŠIM PROSTORIMA: MOŽE DA LEČI RAZNE BOLESTI A NE KOŠTA NIŠTA!

Bela rotkva sаdrži i druge fito-hrаnljive mаterije koje su značajne u borbi protiv rаkа. Pored toga, sadrži i sastojke koji imaju baktericidno i fitoncidno delovanje.

Ima antibakterijsko i antivirusno delovanje, pa se koristi kod prehlada i kašlja, gde stimuliše izlučivanje šlajma i eliminiše patogene mikroorganizme, čime poboljšava respiratorno zdravlje, a takođe smanjuje i upale u telu.

Značajna je i za zdravlje digestivnih organa, zahvaljujući enzimima koje sadrži olakšava varenje i reguliše probavu.

Ima diuretično dejstvo. Podstiče izlučivanje viška vode i toksina iz organizma, pa se može koristiti i za detoksikaciju organizma, kao i za bolji rad bubrega.

Takođe, sadrži antioksidativna fenolna jedinjenja koja imaju antikancerogeno dejstvo.

Listovi bele rotkve su naročito bogati vitaminom C, pa ih možete koristiti za pripremu ukusne salate koja će ojačati vaš imunitet.

Zbog velike količine kalcijuma, konzumiranjem je moguće poboljšati zdravlje kostiju.

Ulje bele rotkve se koristi za negu kože, naročito protiv starenja i za negu suve kože.

Može da smanji krvni pritisak i nivo holesterola u krvi, te deluje povoljno na zdravlje srca.

Izvor: Stil