LJEKOVITO BILJE SAVJETI

BUNDEVU MORATE JESTI ŠTO VIŠE: OVAJ DEO JE NAROČITO ZDRAV!

Podijelite sa prijateljima

BUNDEVU MORATE JESTI ŠTO VIŠE

BUNDEVU MORATE JESTI ŠTO VIŠE

Jedna od izrazito lekovitih biljaka na ovoj planeti je i bundeva! Istraživanje koje su sproveli španski naučnici pokazalo je fantastične rezultate tj. da semenke bundeve sadrže vitamine koji se uspešno bore protiv raka!

Jedna od izrazito lekovitih biljaka na ovoj planeti je i bundeva! Bundeva koju mnogi ljudi jednostavno ne vole.

Ipak, ona se u medicinske svrhe koristi već hiljadama godina! Bundeva je neverovatan izvor magnezijuma, kalcijuma, kalijuma, cinka i vitamina K, pogotovo njene semenke koje su bogate omega 3 masnim kiselinama što je presudno kod održavanja zdravlja srca.

Protiv raka

Još jedno istraživanje, ovog puta nemačkih naučnika, potvrdilo da žene koje su prošle kroz menopauzu i svakodnevno jedu semenke bundeve imaju za 23% manji rizik od nastanka raka dojke. 

Sama boja bundeve ukazuje da je ova namirnica bogata izvorom beta karotena.

Beta karoten je snažan antioksidans koji štiti organizam od uticaja slobodnih radikala, jača imunitet i sprečava razvoj malignih tumora. Uz njega tu su i vitamini C, E, K, B1, B2, B3, B6, folna kiselina i mineralni sastojci kalijum, fosfor, i kalcijum . Bundeva je zbog svog sastava idealna namirnica za osobe koje pate od bolesti želuca i creva.

POPULARNO:  KAŽU DA JE DUKAN DIJETA OMILJENA KATE MIDDLETON: OVO SU PRAVILA - 4 FAZE DO MRŠAVLJENJA! (JELOVNIK)

Takođe, bundeva je i diuretik, a preporučuje se osobama sa artritisom i gihtom. Isto tako, bundeva štiti zdravlje očiju, jer je bogata karotenoidima.

Ova namirnica pomaže pri smanjenju holesterola u krvi. Oblog od sveže naribane bundeve primjenjuje se za ublažavanje bolova od proširenih vena.

Samo jedna časa soka bundeve dnevno zaštitiće vas od bolesti mokraćnog kanala, bubrega i prostate. Kao maska za lice bundeva je prikladna za problematičnu kožu.

Bundeva ne samo da neguje i hrani kožu, nego ju i štiti od raka – pokazuju najnovija istraživanja, koja potvrđuju da je bundeva pravi Božji dar!

Izvor: espresso.rs