SAVJETI

ČAJ U KESICAMA JE ČIST OTROV: EVO ZAŠTO

Podijelite sa prijateljima

ČAJ U KESICAMA

ČAJ U KESICAMA

Poslednjih godina mnogi proizvođači koriste sintetičke tvari poput plastike ili polietilen tereftalata (PET) za pakovanje vrećica čaja…

Dokazano je da vrećice čaja za jednokratnu upotrebu predstavljaju jedan od izvora mikroplastike u ljudskom telu.

Ovaj zaključak donela su istraživanja sa kanadskog univerziteta.

Poslednjih godina mnogi proizvođači koriste sintetičke tvari poput plastike ili polietilen tereftalata (PET) za pakovanje vrećica čaja.

Tokom studije, naučnici sa kanadskog univerziteta uklonili su listove čaja iz tih kesa, a sama vrećica je stavljena u vrelu vodu na 5 minuta, na temperaturi od 95 stepeni Celzijusa. 

Izgleda da tokom kuvanja kesice čaja, u čaši se nakupi oko 11,6 milijardi mikroplastičnih čestica većih od 100 nm i 3,1 milijarde nanoplasta manjih od 100nm.

Taj nivo zagađenja je hiljadama puta veći nego kada koristite drugu hranu. Iz studije nije jasno od kojih proizvođača su se koristile vrećice čaja, i da li svaki proizvođač koristi te vrećice ili ima onih sigurnijih?

POPULARNO:  11 NAMIRNICA KOJE SNIŽAVAJU HOLESTEROL: PROBAJTE, NIŠTA VAS NE KOŠTA

Naučnici su nedavno pronašli mikroplastiku u organizmima 97% nemačke dece. Biolozi su u studiji od 2014. godine pa do 2017. godine, pregledali urin 2,5 hiljada dece uzrasta od nekoliko meseci do 17 godina. 

Na uzorcima urina naučnici su tražili ostatke plastifikatora – supstance koje su deo savremene plasatike, a proizvode se nakon što telo pokuša da preradi plastične čestice.

Stil.kurir.rs