Skip to content

KUPUS U BURETU PREKRIJTE KESOM PUNOM VODE: NAJBOLJI TRIKOVI ZA KISELJENJE KOJE NISTE ZNALI

  Podijelite sa prijateljima
  KUPUS U BURETU
  KUPUS U BURETU

  Kupus u buretu nikako ne sme da bude van vode, čak ni milimetar…

  Vreme spremanja zimnice uveliko je počelo, a nakon ajvara domaćice se bacaju na kiseljenje kupusa.

  Ipak, mnogima se i nakon višegodišnjeg iskustva dogodi da im ukiseljen kupus brzo propadne.

  Zato vam donosimo nekoliko trikova koji će to sigurno sprečiti, kao i osnovna pravila zbog kojih će najlepša turšija uspeti i početnicima!

  Najprostiji recept

  Na 30 kg kupusa stavlja se kilogram soli. Skinu se prvi listovi, na korenu se nožem zareže krstić i glavice se ređaju u bure. S obzirom da su okrugle i da ih je nemoguće lepo složiti, nekoliko glavica kupusa treba preseći na četvrtine i polovine i njih ugurati između celih glavica kako bi sve glavice čvrsto stajale.

  Zatim se naliva voda u bure, tako da bude dva prsta iznad glavica na vrhu, pa se odozgo stavi drveni ili plastični pritiskač.

  Preko pritiskača ljudi obično stavljaju kamen ili veću teglu napunjenu vodom, i to je u redu kada je bure puno do vrha.

  POPULARNO:  ČORBA OD LUBENICE SA SIROM I LJUTIM SOSOM: NE KUVA SE, NIŠTA BOLJE NEĆETE SKORO PROBATI

  Ali, ako vam je ostalo prostora, rizikujete da se kupus brže pokvari, zbog dotoka vazduha. U ovom slučaju najbolje je napuniti veću najlon kesu vodom i staviti je preko kupusa.

  Bez pretakanja rasola

  Da ne biste morali da pretačete rasol, predlažemo sledeći trik – preko pritiskača ili kese s vodom raširite gušću pamučnu krpu, pa na nju stavite još soli. Tako će se so polako otapati i padati do dna bureta.

  Temperatura je važna

  Dok se ne ukiseli (oko mesec dana), kupus mora da stoji na sobnoj temperaturi. Ne sme da bude mnogo hladno. Na hladnije mesto kupus treba premestiti kasnije, gde temperatura ne bi trebalo da prelazi 5 stepeni (podrum, garaža…)

  Kontrolišite količinu vode

  Tokom mesec dana kiseljenja povremeno treba kontrolisati količinu vode u buretu, naročito prvih dana. Kupus ne sme da bude van vode, pa je dolivajte po potrebi. Ako koristite kamen ili teglu, obavezno ih ispirajte bar svaki drugi dan.

  Izvor: Stil.kurir.rs