Skip to content

4 OSNOVNE VEŽBE ZA VRATNU KIČMU: BOL ĆE ZAUVEK OTIĆI U ZABORAV POSLE NEKOLIKO DANA

  Podijelite sa prijateljima

  4 OSNOVNE VEŽBE ZA VRATNU KIČMU

  4 OSNOVNE VEŽBE ZA VRATNU KIČMU
  4 OSNOVNE VEŽBE ZA VRATNU KIČMU

  Gotovo svaka radnja koju obavljamo u toku dana zahteva opterećenje vrata, i tako počinju mnogi zdravstveni problemi

  Vratni deo kičme je konstantno napet. Na poslu (pogotovo ako radite za računarom), tokom čitanja, pisanja, korišćenja mobilnog, pranja sudova… 

  Gotovo svaka radnja koju obavljamo u toku dana zahteva opterećenje vrata. Tako počinju zdravstveni problemi.

  Osteohondroza, neuritis, zakrčenje krvnih sudovau ovom delu, naslage soli, suženje krvnih sudova… Sve to su najčešće posledice preopterećenog vratnog dela kičme.

  Kako sprečiti sve te bolesti i osloboditi se bola u vratnoj kičmi? Lako – svakog dana radite četiri osnovne, jednostavne vežbe, i već za nekoliko dana ćete primetiti olakšanje!

  Prva vežba

  Ruke stavite iza vrata i masirajte vratne mišiće u kružnim pokretima 2-3 minuta. To će pomoći mišićima da se opuste i pripreme za sledeće vežbe.

  Druga vežba

  Lagano okrenite glavu na levu, a zatim na desnu stranu. Pokrete izvodite veoma lagano i polako, kako ne biste povredili vrat. Uradite deset ponavljanja za svaku stranu.

  Treća vežba

  Lagano naginjite glavu napred i nazad. Takođe uradite po deset ponavljanja.

  Četvrta vežba

  Sada je na redu rotaciona vežba. Spustite bradu što više ka grudima, a zatim počnite da okrećete glavu u smeru kazaljke na satu. Zatim uradite rotaciju u suprotnom smeru. Uradite po 5 ponavljanja za svaku stranu.

  POPULARNO:  OGULITE KUVANI KROMPIR ZA PAR SEKUNDI: GENIJALNA I JEDNOSTAVNA CAKA KOJA JE ODUŠEVILA SVE DOMAĆICE

  Da, toliko je jednostavno. Kao vežbe koje smo radili na fizičkom u osnovnoj školi. Deluju previše jednostavno, i jesu, ali su izuzetno efektne.

  Napomena: 

  Ako osećate bol, radite vežbe što sporije i laganije, sa što manje naprezanja, ali ih radite redovno. Ubrzo ćete videti veliko poboljšanje i osetiti veliko olakšanje.

  Nakon što ste završili sve četiri vežbe, na redu je istezanje vratne kičme, jer nakon svakog treninga, istezanje je neophodno. Predstavljamo vam dve lake vežbe za istezanje vrata:

  – Stavite ruke ispred sebe na sto, kao da ste u školi. Leđa su ispravljena. Polako spuštajte glavu ka stolu sve dok ne dodirnete ruke. Osetićete prijatnu napetost u kičmi.

  – Levu ruku savijte u laktu i stavite je na levu stranu vrata. Šaka treba da je između lopatica.

  Nagnite glavu na desnu stranu, veoma lagano, što više možete. Zatvorite oči, osetite prijatnu napetost mišića. Zadržite položaj 5-8 sekundi. Zatim uradite sve to isto sa desnom rukom, na drugu stranu.

  Komplet ovih vežbi i istezanje bi za najbolji efekat trebalo da radite 2-3 puta dnevno i brzo ćete se osloboditi napetosti i bola u vratnoj kičmi. 

  Vodite računa i o pravilnom držanju, jer i ono u mnogome utiče na stanje vrata.

  Stil.kurir.rs