HOLESTEROL SE NE DOBIJA OD HRANE! PROF. DR ČUBRILO OTKRIVA: ŠTA ZAPRAVO URADITE TELU KAD POPIJETE VOĆNI SOK ZA DETOKSIKACIJU

HOLESTEROL SE NE DOBIJA OD HRANE

HOLESTEROL SE NE DOBIJA OD HRANE
HOLESTEROL SE NE DOBIJA OD HRANE

Insulin će vam skočiti kao da ste na testu opterećenja glukozom

Danas svuda po internetu možete pronaći razne programe detoksikacije koji obećavaju čišćenje organizma za 3, 5 ili deset dana, gubitak kilograma…

Ali, kada je zapravo pravo vreme za detoksikaciju i kome je to stvarno potrebno? Da li smemo da se “detoksikujemo” voćnim sokovima na svoju ruku?

Kako se pravilno čisti organizam i kada je pravo vreme za to, otkriva prof. dr Dejan Čubrilo, specijalista medicine sporta i profesor fiziologije na Medicinskom fakultetu u Kragujevcu. On komentariše i da li je detoksikacija danas postala moda.

“Da, to jeste moda. Ja sam apsolutno protiv mode, u smislu ja sam na detoksu tri dana, na postu sam tri dana… Protiv toga sam da to bude ja sam uzimao 10 dana taj i taj sok.

Dakle, detoks odnosno čišćenje organizma mora biti sistematsko. Kada kažemo “intoksiciramo se” i kad znamo da smo se intoksircirali, znamo da smo poremetili dobru ravnotežu u crevima i to je ključ cele priče. Kako se ona remeti, to je jako bitna stvar – kada hrana nije provarena. To je ključ cele priče.

Kada hranu ne varimo na pravi način, ta hrana koja se nije provarila je predmet delovanja bakterija, gljivica ili parazita, svih onih koji vole takvu sredinu. Mikrobi vole prljavu sredinu. Nije poenta da smišljamo lekove, nego da smislimo kako da sredinu napravimo takvom da njima ne prija.”

Zablude o detoksikaciji

* Detoksikacija je obavezna kada neko ima povišen holesterol i masnu jetru

“Ako imate masnu jetru, a imamo je proprilično svi, manje ili više, vi automatski imate povišen nivo insulina. To je hormon koji proizvodi pankreas da bi regulisao šećer i varenje. 

Ako se povećava u toku dana više ili manje, on će da pravi masti u jetri. To mu je posao. Holesterol ne dobijate iz hrane. Ako svaki dan jedete ćevape, pljeskavice, velike porcije, vi ćete napraviti poremećaj varenja i intoksikaciju od toga.

Ali povišen nivo insulina će biti taj koji će u fabrici proizvodnje – jetri, gde se on pravi, da stimuliše proizvodnju holesterola. 

Ko ima povišen holesterol ima i povišen insulin, i obratno”, kaže dr Čubrilo.

Doktor se osvrnuo i na zablude o lošem holesterolu:

“Loš holesterol, to je paradoks, on ima manje holesterola u sebi nego dobar! Čemu on služi? Ako imate kamion koji treba da prenese robu u neko mesto, a ta roba je holesterol , to ide preko LDL-a, lošeg holesterola.

On je prosto kamion koji ide i koji vozi da bi nešto preneo. A šta prenosi? Prenosi materijal za proizvodnju hormona. To radi loš holesterol. Da li je on loš? Nije. On je jako bitan.

A kada taj kamion postaje loš? Kad zarđa. Mi to zovemo oksidovani holesterol, odnosno nešto što ne može da prođe granicu i uđe na to mesto na koje smo poslali (da obavi posao i aktivira proizvodnju hormona).

Taj holesterol koji je u tom zarđalom kamionu će se zalepiti negde i predstaviti početak razvoja ateroskleroze. Samo je taj holesterol loš.

Doktro Dejan Čubrilo otkriva i koja je granica holesterola prihvatljiva i šta treba uraditi u slučaju granične ili blago povišene vrednosti.

“Svaki holesterol koji je 6 ili 6,5 ne tumačim kao tragediju ili nešto što je toliko loše. Tada zaključujem da se on previše pravi, odnosno da ga nešto stimuliše (insulin), da se ne izlučuje kako treba preko žuči ili da je zarđao.

Tada preporučuje pacijentima antioksidanse, i da u ishranu uvedu što više zdravih namirnica, voća i povrća. Druga stvar, kontrolom insulina. Ne jedemo šećer ili pazimo koliko ga jedemo; ne opterećujemo pankreas. Što se masnoće tiče, dr Čubrilo preporučuje da stavite manje od kafene kašičice, tek da jelo zamiriše. 

Treća stvar je kontrola eliminacije; da produvamo kanale žuči, da se ta žuč bolje izbacije u creva – biljkama. Limunada sa malo đumbira – limun provocira kanal, đumbir ga opusti, i ide napolje.”

* Najbolje čišćenje organizma postiže sokovima od sveže ceđenog voća i povrća, bez unosa drugih namirnica

“Vi kada uzmete te sokove i više puta dnevno ih pijete, a ti sokovi su uglavnom napravljeni od raznog voća i povrća u blenderu, a mi smo sve to lepo iščistili, pa je to presovano, a količina je vrlo galantna – oko 500 ml, vama će insulin skočiti kao da ste na testu opterećenja glukozom. 

To je takav skok insulina od tako zdravog soka, to će biti stimulus za blokadu topljenja potkožnih masnoća, stimulus za pravljenje više holesterola i stimulus da vam se jetra zamasti. Sok mora biti sa vlaknima, sa malo masnoće, sa semenkama, da se smiri taj odgovor pankreasa.

NASTAVAK NA STRANI 2…

HOLESTEROL SE NE DOBIJA OD HRANE