Skip to content

LJUTE PAPRIČICE: NAJBOLJI LEK ZA LOŠ METABOLIZAM I BOL BILO KOJE VRSTE

  Podijelite sa prijateljima

  LJUTE PAPRIČICE: NAJBOLJI LEK

  LJUTE PAPRIČICE: NAJBOLJI LEK
  LJUTE PAPRIČICE: NAJBOLJI LEK

  Jedno od najboljih prirodnih antiupalnih sredstava

  Ljute namirnice pomažu da se sagore kalorije, štite srce, pomažu kod bolova u stomaku, smanjuju bol i čine nas srećnijim, ali ljute papričice same imaju nekoliko posebnih dobrobiti!

  Produžavaju život

  Istraživanje je pokazalo kako su odrasle osobe koje su jele jednu svežu ili sušenu ljutu papričicu jednom mesečno kroz 20 godina, umanjile šanse za smrću za čak 13 odsto!

  Iako stručnjaci nisu sigurni zašto je to tako, sumnjaju da se tu radi o protivupalnom delovanju papričice i činjenici da umanjuje šanse za gojenje.

  Zaustavljaju curenje nosa

  Neprestano curenje iz nosa koje nije rezultat prehlade, alergije ili dima cigarete, zaustavićete s nekoliko kapi kapsaicina (sastojak koji ljutoj papričici daje intenzivan ukus), a začepljen nos neće vas gnjaviti čak i do nekoliko meseci!

  Ubrzavaju metabolizam

  Kapsaicin ubrzava povećanje telesne temperature tela, ali i podstiče razgradnju masti i ne dopušta njihovo nakupljanje.

  POPULARNO:  PIRINAČ DIJETA JE SVETSKI HIT: TOPI SALO, ALI MOŽE I DA REGULIŠE HOLESTEROL

  Uostalom, ljute papričice kontrolišu apetit i ubrzavaju metabolizam, što ih čini idealnom namirnicom za mršavljenje.

  foto: Shutterstock

  Ublažavaju bolove

  Kapsaicin aktivira osećaj toplote zbog kojeg će mozak signale bola percipirati kao signale vrućine, a ovaj trik korišćen je godinama kako bi pomogao da se kontroliše bol.

  Ublažavaju simptome artritisa

  Jedna studija pokazala je kako kapsaicin, kroz nekoliko nedelja, smanjuje nelagodu nastalu zbog artritisa i fibromialgije za 50 odsto.

  Rezultati drugih studija, pak, nisu bile dovoljno uverljive i dale su naslutiti da kapsaicin ipak najbolje deluje u kombinaciji s drugim sredstvima za ublažavanje bola.

  Naposletku, bili ljubitelji ljutih papričica ili ne, uvek ih možete koristiti u domaćinstvu, jer one su prirodna antibakterijska sredstva i kao takva uništavaju bakterije i druge mikroorganizme koji mogu da naštete konzervisanoj ili pakovanoj hrani.

  Izvor: Stil