Skip to content

MOĆ GENETIKE: EVO S KOJOM BAKOM SMO NAJVIŠE POVEZANI I ČIJE GENE POSEBNO PRISVAJAMO

  Podijelite sa prijateljima

  MOĆ GENETIKE

  MOĆ GENETIKE
  MOĆ GENETIKE

  Za psihološku povezanost sa bakom po majci postoji posebno naučno objašnjenje

  Prema onome što znamo o genetici, bake i deke prosečno dele 25 odsto DNK sa svojim unucima. 

  Nasleđujemo gene i od muških i od ženskih roditelja s obe strane. Ali, naučnici tvrde da bake po majci imaju veći uticaj na potomstvo, odnosno da postoje bitne razlike.

  Jedna od teorija tvrdi da se razlike u načinu na koji su bake po majci povezane s unucima može objasniti vezom X-hromozoma.

  Naime, bake po majci prenose jedan od svojih X hromozoma jednako na unuke i unučice, dok bake po ocu prenose jedan od svojih X-hromozoma samo na devojčice, ne i dečake.

  Zbog toga su bake po ocu X hromozom 50 povezane sa svojim unukama, ali nema te veze s muškim potomstvom.

  Druga teorija sugeriše da takozvana ‘očinska neizvesnost’ može dosta uticati na podsticaj deka i baka da se brinu za unuke.

  Ta sintagma podrazumeva da muški članovi porodice možda nisu uvek sigurni da odgajaju svoju decu, jer je ne rađaju sami.

  POPULARNO:  NOVI SOJ KORONA VIRUSA SE SVE BRŽE ŠIRI: KRAJ PANDEMIJE NA VIDIKU?OVO SU GLAVNI SIMPTOMI NOVOG SOJA

  Dugoročno gledano, to može umanjiti angažman rođaka s očeve strane, uključujući i bake, u brižljivom ponašanju prema potomstvu.

  U isto vreme, žena je uvek sigurna da je rodila svoje dete, što čini da je veza po njenoj strani puno jača i prenosi se na druge generacije, prenosi portal Bright Side.

  Tu teoriju je razvio čileanski romanopisac, esejista i dramatičar Alehandro Jodorovski. On ističe da smo od svih baka i deka najuže povezani baš s bakom po majci.


  Prema njegovoj teoriji, naši geni mogu ‘preskočiti’ generaciju, tako da se prenose od bake i deka na nas, što se može dokazati činjenicom da mnogi više ličr na baku i deku, nego na roditelje.

  Jodorovski veruje da majke, osim biološkog materijala, prenose emocije na svoje ćerke, koje će ih kasnije preneti na svoju decu.

  Naravno, svi smo različiti i živimo u različitim porodičnim okolnostima, s različitim vezama i odnosima, pa se svim ovim teorijama, zapravo, možda najbolje i ne opterećivati.

  Ukratko: uživajte u sećanjima na ljubav kojom su vas okruživali dedovi i bake, bez obzira na to čiji su roditelji.

  Izvor: Stil