VLAŠKA SIRNICA: PITA U KOJU ĆETE SE ZALJUBITI NA PRVI ZALOGAJ

VLAŠKA SIRNICA

VLAŠKA SIRNICA
VLAŠKA SIRNICA

Kad je jednom probate, stalno ćete je praviti

Sastojci za testo: 

2,5 dl gazirane vode,

1 kašičica šećera,

1 kašika suvog kvasca,

1 jaje, 1 kašičica soli, 

50 ml ulja,

500 g brašna.

Za nadev: 

300 g punomasnog sira u kriškama.

Za potapanje testa: 1 dl ulja.

Za premazivanje: 

1 žumance,

1 kašika ulja,

semenke susama

Priprema: U mlaku gaziranu vodu staviti kvasac, šećer da stane 3 minuta, dodati so, ulje, 1 jaje i brašno. Zamesiti testo, izraditi i ostaviti da nadolazi 30 minuta. 

Kad testo nadođe, podeliti ga na 12 delova i od njih napravite male loptice. U posudu staviti 1 dl ulja, pa poslažite u tu posudu loptice testa uvaljane u ulje sa svih strana. Neka tu ostanu 10-15 minuta.

Pripremiti tepsiju prečnika 30 cm. Tri loptice testa uzmite pa rukama istanjite i stavite u tepsiju jednu do druge da bi se prekrilo dno tepsije.

POPULARNO:  OVA SALATA TOLIKO DOBRA DA ĆE VAM BITI ŽAO ŠTO RANIJE NISTE ZNALI OVAJ RECEPT

Preko razvučenog testa narendati sira, pa opet prekriti sa tri istanjene loptice testa. Postupak razvlačenja testa i filovanja uraditi 4 puta.

Kada je pita filovana, naspramne strane preklopiti ka sredini da bude kao pismo i tako složenu pitu okrenuti naopačke da presavijeni deo dođe dole. Rukama pritiskajte testo od sredine ka ivicama testa da bi se istanjilo i prekrilo tepsiju.

Premažite sa 1 kašikom ulja, 1 žumancetom, pospijte susamom. Treba da odstoji 10-15 minuta a potom peći na 180 stepeni 25-30 minuta dok ne porumeni.

Izvor: stil