TORTE

OVO NIKAD NE SMEŠ DA RADIŠ SVOM DETETU: OBIĆE TI SE O GLAVU BRŽE NEGO ŠTO MISLIŠ

Podijelite sa prijateljima

Ozbiljna greška koju pravi najveći broj roditelja

Kažnjavanje dece zbog neposlušnosti ili grešaka metod je koji koristi gotovo 99 odsto roditelja. Čak i oni najstrpljiviji nekad popuste i okrenu se kažnjavanju.

Psiholozi se slažu da dete treba da nauči lekciju, kako bi ubuduće znalo da prepozna grešku i snosi odgovornost, ali ne da ga to boli na bilo koji način.

Evo kako ne treba da kažnjavate decu, jer ovi postupci samo pogoršavaju situaciju!

Mnogi roditelji prave ozbiljnu grešku kada kažnjavaju dete za slabe ocene ili neke minorne prekršaje ili greške. 

Roditelji ovako žele da dete shvati da je neko ponašanje neprihvatljivo, ali ako kaznu sprovodite za svaku “sitnicu”, dete će se navići na negativnu reakciju i nastaviće da ponavlja svoje ružno ponašanje, jer zapravo neće shvatati grešku; misliće da svet prosto tako funkcioniše.

Mala deca ne razumeju šta je dobro, niti zašto, na primer, ne smeju da uzimaju tuđe stvari.

Zadatak roditelja jeste da nauče svoje dete da bude odgovorno za korake koje načini, da razmišlja o posledicama.

Psiholozi savetuju da se termin “kazna” iskoreni, kako bi se izbegle negativne posledice, koje se najčešće ogledaju u sledećem:

– anksioznost i razdražljivost kod deteta;

– laganje da bi se izbegla grdnja roditelja i kazna;

– pojava skrivenih optužbi, koje se oslobađaju kroz agresiju prema drugoj deci.

Naučite razliku između kazne i odgovornosti
 

Ako dete slomi igračku, uništilo je nešto svoje. Ako ga za to kaznite, dete dobija samo “porciju” besa od roditelja i slanje u ćošak ili odlazak na spavanje bez crtaća.

Ako ga učite odgovornosti, onda mu objašnjavate zašto je to što je uradilo loše i šta je posledica – više neće imati tu svoju igračku. Ni slučajno mu ne kupujte istu!

Prihvatljive kazne

Ako je dete slomilo vazu, tanjir ili nešto drugo, bez histerije i mirno mu recite da pokupi deliće i baci u kantu za smeće (naravno, ako dete ima dovoljno godina da smete da mu poverite skupljanje staklića). 

POPULARNO:  NJEŽNI KOLAČ SA SIROM: DRUGAČIJI OD SVIH DRUGIH

Nakon toga mu recite da je polomilo predmet koji košta toliko i toliko i da je potreban novac da bi se šteta nadoknadila.

Objasnite da ćete sada morati da, na primer, ukinete kupovinu slatkiša nekoliko dana ili odložite kupovinu igračke ili nečeg drugog što je dete želelo, kako biste tim novcem kupili razbijeni predmet. Posledice moraju biti direktno vezane za “prekršaj”.

Kako da odredite da li je kazna prikladna za dete

Roditelji često kažnjavaju, odnosno donose zabrane koje su preterane, jer ih dete zapravo ne razume najbolje. Podsvesno, roditelj želi da mu dete bude savršeno, da ima lepe manire, ali u obzir moraju da se uzmu i godine deteta, njegov karakter, ali i okruženje.

Skriveni razlozi za često kažnjavanje

– Roditelji su često kažnjavani u detinjstvu, pa isti princip primenjuju na svoju decu;

– Detetu nedostaje pažnje i ljubavi odraslih, pa koristi loše ponašanje za privlačenje pažnje (posebno majke);

– Roditelji se “prazne” na deci zbog problema na poslu ili u porodici.

Prvo što treba da uradite jeste da primenjujete sve ono što su vaši roditelji primenjivali u vašem vaspitanju. Pre svega, vaše dete i vi niste isti. Ako ne znate kako da postupite i čini vam se da ne možete da izađete na kraj sa vašim detetom, možda nije loše da se konsultujete sa dečjim psihologom. 


Kako da naučite dete odgovornosti

Da bi se situacija popravila, neophodno je da sa svojim detetom razvijete odnos pun povrenja. Veoma je važno da dete svakodnevno podsećate koliko ga volite, kakva god da je situacija u pitanju. Što više razgovarajte.

Izbegavajte:

– ćutanje i ignorisanje deteta;

– povređivanje i pokazivanje agresije;

– ružne reči i uvrede;

– podsećanje na prošle greške;

– preoštre kazne za sitne prekršaje.

Izvor: Stil.kurir.rs